Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Vlaams regeerakkoord en beleidsnota's

Pagina delen

Beleidsnota's Vlaamse regering 2024-2029

Op 15 november stonden de beleidsnota's voor de verschillende beleidsdomeinen op de agenda van de Vlaamse regering. In die beleidsnota's licht de bevoegde minister zijn of haar beleidsplannen voor deze legislatuur verder toe.

Via volgende linken kan je de meest relevante beleidsnota's raadplegen:

Minister Demir

Minister Gennez

Minister Depraetere

Minister Van Achter

Minister-president Diependaele

De beleidsnota's worden vervolgens behandeld in de betrokken commissie van het Vlaams parlement. Meer informatie over de behandeling van beleidsnota's in het parlement kan je hier lezen.

Regeerakkoord Vlaamse regering 2024-2029

De onderhandelende partijen N-VA, cd&v en Vooruit zijn tot een nieuw  Vlaams regeerakkoord 2024-2029 gekomen voor de legislatuur 2024-2029, getiteld Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen.

Ook over de verdeling van de bevoegdheden werd ondertussen gecommuniceerd: Matthias Diependaele wordt Vlaams minister-president, Zuhal Demir wordt Vlaams minister van Onderwijs, samen met de bevoegdheden Werk en Justitie.

Wat alvast positief is aan deze ‘intentieverklaring’ van de nieuwe Vlaamse regering, is dat onderwijs hoog op de beleidsagenda staat en dat er meer middelen naar dit beleidsdomein zullen vloeien. Uit een eerste screening blijkt dat er wel wat aanknopingspunten zijn voor een aantrekkelijke loopbaan en voor meer flexibiliteit in schoolorganisatie. Helaas zit er geen kader in voor een nieuw personeelsstatuut en moet dat dus uitgewerkt worden in de loop van de legislatuur. Ook positief is dat de aandacht voor het verhogen van de onderwijskwaliteit een centrale plaats in het beleid blijft innemen. Er komt in dat verband meer focus op de output van scholen (zoals de Vlaamse toetsen) en op kennis van het Nederlands. Men voorziet ook deze legislatuur in extra middelen voor digitalisering en ICT-infrastructuur. Er worden ook extra werkingsmiddelen aangekondigd voor het tso, bso en kso om de schoolfactuur te verlagen in de duurste richtingen. Het regeerakkoord heeft oog voor een evolutie naar meer inclusie door het stimuleren van samenwerking tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Men engageert zich ook om oplossingen te zoeken voor het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs.

Wat ons zorgen baart, zijn mogelijke ingrepen in de omkadering. Degressieve financiering en minimumpakketten zijn in het secundair onderwijs noodzakelijk om kleinere scholen voldoende kansen te geven en zo de vrije keuze te garanderen. Het is op dit ogenblik echter nog onduidelijk of, dan wel hoe deze elementen van onderwijsfinanciering zullen wijzigen. Daarnaast zijn we voorstander van een interlevensbeschouwelijke dialoog, maar het vervangen van de levensbeschouwelijke vakken door een vak ‘interlevensbeschouwelijke dialoog’ – zoals het regeerakkoord vermeldt – zal overleg met de levensbeschouwelijke instanties vergen. We blijven ook voorstander van netgebonden CLB’s die in hun werking vertrekken vanuit het pedagogisch project. De geformuleerde ambitie om te komen tot ‘een overkoepelend territoriaal gebonden werking’ is mogelijk niet verzoenbaar met de grondwet.

Voor een aantal passages is nog niet duidelijk wat het doel of de impact ervan is, en of het GO! hierbij gebaat of geschaad is. Uiteraard zal het GO! de belangen van onze scholen en instellingen, personeel en leerlingen blijven behartigen en verdedigen. Het GO! zal voor de beleidsmakers een constructieve partner zijn in het streven naar kwaliteit voor iedereen.

We buigen ons de komende dagen over de verdere analyse van het regeerakkoord en houden je daarvan op de hoogte via deze pagina op GO! pro en de nieuwsbrief.

Eenmaal de nieuwe Vlaamse regering geïnstalleerd is en aan de slag gaat, zal elke minister in de komende maanden zijn of haar beleidsplannen voor deze legislatuur verder uiteenzetten in een beleidsnota. Ook deze beleidsnota’s zullen we aan een grondige analyse onderwerpen.

Lees hier de 'Kijk van Koen' op het Vlaams regeerakkoord.

Heb je een vraag?

Beleid en belangenbehartiging - 02 790 97 15

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.