Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
21 februari 2025 - voorontwerp van decreet de lerenden en organisatie in het onderwijs - tweede principiële goedkeuring door Vlaamse regering
Het voorontwerp van decreet werd, na onderhandelingen en na advies in onder andere de VLOR, op een aantal punten aangepast en opnieuw goedgekeurd door de Vlaamse regering.
Er werden, naar aanleiding van de onderhandelingen en het VLOR-advies, een aantal artikelen verfijnd en/of extra geduid in de Memorie van Toelichting. Dat is onder andere het geval bij de regeling van het verbod op de slimme apparaten, de verduidelijking bij de KOALA-taalscreening dat een school voor buitengewoon onderwijs de beslissing voor individuele leerlingen kan nemen en dat voor leerlingen met een IAC-verslag er geen verplicht taalintegratietraject kan zijn maar ook de automatische vrijstelling algemene vorming in het volwassenonderwijs waarbij de arbeidsmarktfinaliteit wordt geschrapt. Een automatische vrijstelling voor een bewijs van algemene vorming van de derde graad arbeidsmarktfinaliteit voor wie zijn traject verder wil zetten in het tweedekansonderwijs is pas aangewezen zodra de onderwijskwalificaties ook in het volwassenenonderwijs zijn ingevoerd. Waar sprake van “diploma secundair onderwijs” wordt het nieuwe en gelijkwaardige “diploma van secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 4” toegevoegd.
Daarnaast werden er ook nieuwe artikelen ingeschreven in dit voorontwerp van decreet zoals onder andere een aanpassing aan het extra werkingsbudget in het kader van de capaciteitsproblematiek: in het schooljaar 2025-2026 worden de vernieuwde zevende jaren voor de eerste keer ingericht. Deze zevende jaren zijn niet meer gekoppeld aan een onderwijsvorm. Daarom is er een aanpassing nodig aan de berekeningsmethode van dit werkingsbudget. Er wordt daarnaast ook een kader voorzien om toekomstige actualisaties van het Vlaams secundair studieaanbod en de gevolgen daarvan voor bestaand en nieuw aanbod van scholen te regelen.
Het voorontwerp wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State alvorens het opnieuw op de agenda van de Vlaamse regering komt.
De aangepaste versie van dit voorontwerp kan je via volgende linken nalezen: het voorontwerp, de Memorie van Toelichting en de nota aan de Vlaamse regering.
7 februari 2025 - voorontwerp van decreet de lerenden en organisatie in het onderwijs - onderhandeld in SC X
Het voorontwerp werd onderhandeld in Sectorcomité X. Het GO! gaf een protocol van gedeeltelijk akkoord omwille van onze wezenlijke bezorgdheid om de organiseerbaarheid van bepaalde nieuwe regelgeving in dit ontwerpdecreet met betrekking tot het verbod op slimme apparaten, de invoering van de 3 uren extra Nederlands in het secundair onderwijs en de NT2-test in het volwassenenonderwijs.
Ons volledige protocol van gedeeltelijk akkoord samen met een overzicht van de inhoud van het voorontwerp van decreet kan je nalezen in Op Stapel 2025-03.
23 januari 2025 - voorontwerp van decreet de lerenden en organisatie in het onderwijs - advies van de Vlaamse onderwijsraad
Over het voorontwerp van decreet werd een advies uitgebracht door de Vlaamse onderwijsraad. De Vlor focust zich in dit advies op
- het verbod op slimme apparaten in het basis- en secundair onderwijs;
- de drie uur extra Nederlands in het eerste jaar secundair onderwijs;
- de overcapaciteitsgroep voor leerlingen uit de buurt in het gewoon secundair onderwijs;
- de aanpassingen aan de NT2-test in het volwassenenonderwijs.
Tegelijkertijd wijst de Vlor op verschillende voorwaarden die essentieel zijn om de effectiviteit en de haalbaarheid van die (en toekomstige) maatregelen te waarborgen.
Het volledige advies kan je nalezen via deze link.
20 december 2024 - voorontwerp van decreet over de lerenden en organisatie in het onderwijs - eerste principiële goedkeuring door Vlaamse regering
De Vlaamse Regering heeft op 20 december een eerste keer haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet over de lerenden en organisatie in het onderwijs. Het voorontwerp van decreet is hiermee nog niet definitief, het wordt nog voor advies voorgelegd aan onder andere de VLOR en de SERV en het wordt onderhandeld met de sociale partners.
Het voorontwerp van decreet wijzigt een aantal bestaande niveau- en themadecreten over onderwijs en voert belangrijke maatregelen uit het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 uit zoals het invoeren van een smartphoneverbod in het basisonderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs, de drie uur extra Nederlands in het eerste jaar secundair onderwijs, een overcapaciteitsgroep voor leerlingen uit de buurt in het gewoon secundair onderwijs en aanpassingen aan de NT2-test in het volwassenenonderwijs.
Via de volgende linken kan je de stukken raadplegen: het voorontwerp van decreet, de Memorie van Toelichting en de bijhorende nota aan de Vlaamse regering.