Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Decreet lerenden en organisatie

Pagina delen

7 februari 2025 - voorontwerp van decreet de lerenden en organisatie in het onderwijs - onderhandeld in SC X

Het voorontwerp werd onderhandeld in Sectorcomité X. Het GO! gaf een protocol van gedeeltelijk akkoord omwille van onze wezenlijke bezorgdheid om de organiseerbaarheid van bepaalde nieuwe regelgeving in dit ontwerpdecreet met betrekking tot het verbod op slimme apparaten, de invoering van de 3 uren extra Nederlands in het secundair onderwijs en de NT2-test in het volwassenenonderwijs.

Ons volledige protocol van gedeeltelijk akkoord samen met een overzicht van de inhoud van het voorontwerp van decreet kan je nalezen in Op Stapel 2025-03.

23 januari 2025 - voorontwerp van decreet de lerenden en organisatie in het onderwijs - advies van de Vlaamse onderwijsraad

Over het voorontwerp van decreet werd een advies uitgebracht door de Vlaamse onderwijsraad. De Vlor focust zich in dit advies op

  • het verbod op slimme apparaten in het basis- en secundair onderwijs;
  • de drie uur extra Nederlands in het eerste jaar secundair onderwijs;
  • de overcapaciteitsgroep voor leerlingen uit de buurt in het gewoon secundair onderwijs;
  • de aanpassingen aan de NT2-test in het volwassenenonderwijs.

Tegelijkertijd wijst de Vlor op verschillende voorwaarden die essentieel zijn om de effectiviteit en de haalbaarheid van die (en toekomstige) maatregelen te waarborgen. 

Het volledige advies kan je nalezen via deze link.

20 december 2024 - voorontwerp van decreet over de lerenden en organisatie in het onderwijs - eerste principiële goedkeuring door Vlaamse regering

De Vlaamse Regering heeft op 20 december een eerste keer haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet over de lerenden en organisatie in het onderwijs. Het voorontwerp van decreet is hiermee nog niet definitief, het wordt nog voor advies voorgelegd aan onder andere de VLOR en de SERV en het wordt onderhandeld met de sociale partners.

Het voorontwerp van decreet wijzigt een aantal bestaande niveau- en themadecreten over onderwijs en voert belangrijke maatregelen uit het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 uit zoals het invoeren van een smartphoneverbod in het basisonderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs,  de drie uur extra Nederlands in het eerste jaar secundair onderwijs,  een overcapaciteitsgroep voor leerlingen uit de buurt in het gewoon secundair onderwijs en aanpassingen aan de NT2-test in het volwassenenonderwijs.

Via de volgende linken kan je de stukken raadplegen: het voorontwerp van decreet, de Memorie van Toelichting en de bijhorende nota aan de Vlaamse regering.

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.