Uitwisselingen basis- en secundair onderwijs.
Doelgroep en doelstellingen
Voorwaarden
- De uitwisseling van leerlingen
De uitwisseling moet tussen klassen uit minstens twee van de drie Belgische Gemeenschappen plaatsvinden. Het is nodig dat alle leerlingen van de klas die uitwisselt, deelnemen aan het betrokken project. De leerlingen ontmoeten elkaar minstens één volledige dag in elke betrokken Gemeenschap. De scholen kiezen een gemeenschappelijk thema en wisselen daarover materiaal, ervaringen, ideeën, enz. uit. Tijdens de ontmoeting werken de leerlingen aan een gemeenschappelijk ‘eindproduct’. Samen iets doen, iets verwezenlijken staat centraal in dit uitwisselingsproject. De invulling van dit project gebeurt zoveel mogelijk op basis van de basis- en eindtermen. - De uitwisseling van directies en leerkrachten
Een school kan er ook voor kiezen om een project te realiseren dat alleen voor de directies en de leerkrachten van belang is en waardoor zij de realiteit 'op de werkvloer' in een school van een andere Gemeenschap ontdekken.
Het kan bij een dergelijk project om de volgende facetten gaan:
- Vernieuwende praktijken observeren die inspirerend kunnen zijn en in de eigen school kunnen worden geïmplementeerd.
- Lesgeven in een school van een andere Gemeenschap.
Deze vorm van samenwerking moet wederkerig zijn. De directies of leerkrachten van de twee scholen brengen dus enige tijd door in de partnerschool.
De financiële ondersteuning 500 euro indien het project een uitwisseling is tussen twee directies (NL en FR, of NL en DU), of twee leerkrachten (NL en FR, of NL en DU) zonder uitwisselingen van leerlingen.
Bij een uitwisseling van leerlingen bepaalt de jury het exacte beursbedrag op basis van hieronder genoemde selectiecriteria, deze bedraagt minimum 1.000 euro en maximum 2.000 euro. 500 Euro extra subsidie voor projectvoorstellen met WO I als onderwerp. De uitbetaling van de ondersteuning gebeurt na de ondertekening van de overeenkomst.
Selectiecriteria
De jury houdt bij de selectie in de eerste plaats rekening met
- Kwaliteit, diversiteit en planning van het project;
- Kwaliteit van geplande voorbereiding en evaluatie;
- Aantal effectieve ontmoetingsdagen;
- Kwaliteit van het eindproduct;
- Link met de eindtermen;
- Effectieve samenwerking tussen de leerlingen uit de verschillende gemeenschappen aan het eindproduct;
- Scholen die voor het eerst een beurs van het Prins Filipfonds aanvragen, krijgen voorrang;
- De jury verwacht dat het project een innovatief karakter heeft.
Creativiteit en originaliteit zijn belangrijk.
Timing
Het Fonds organiseert één selectie per jaar.
Uiterste datum voor het inzenden van de beursaanvragen:
23 september 2015
De uitvoering van de projecten kan pas beginnen na de beslissing van de jury, deze beraadslaagt maximum 6 weken na de uiterste inzenddatum van de beursaanvragen. Uitwisselingen die plaatsvinden voor de hierboven vermelde data komen niet in aanmerking voor ondersteuning.
Aanvragen
Het aanvraagformulier wordt door beide scholen samen ingevuld, maar wordt door één van hen ingediend. Deze school ontvangt de financiële ondersteuning. Het document mag in het Nederlands, Frans of Duits opgesteld zijn.
Partnersearch
Indien u op zoek bent naar een partnerschool om mee uit te wisselen, kan u terecht op www.prins-filipfonds.org . U kan dan zelf uw profiel invullen of kan u de lijst met ingeschreven scholen raadplegen. Ook het aanvraagformulier vindt u op deze website terug.
Meer informatie
Prins Filipfonds
c/o Koning Boudewijnstichting
Brederodestraat 21
1000 Brussel
Tel.: 070 23 30 65 of 02 549 61 91 of 02 549 02 59
Fax : 070 23 37 27 of 02 511 32 49
E-mail: proj@kbs-frb.be
http://www.kbs-frb.be/call.aspx?id=293370&langtype=2067
Jouw contactpersoon
Jens Vermeersch
beleidscoördinator int ond ont, Beleid en StrategieWillebroekkaai 36, 1000 Brussel