Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming installeren: zo kan het ook!

24 april 2025
The Green Goggles Van GO! Atheneum Courtsmanlaan Maldegem Rh
Onderwijs doet ertoe en mag wat kosten. Maar het is geen makkie om de rekening altijd te doen kloppen. Veel technische en beroepsopleidingen vragen dure investeringen in leermiddelen die scholen vaak niet kunnen dragen. Een deel van de oplossing zit 'm in VR-toepassingen zoals ontwikkeld in het project The Green Goggles van GO! atheneum Maldegem.

 

Gelieve de marketing cookies te accepteren om dit inhoudsitem te kunnen bekijken.

 

Betaalbare oefenvormen ontwikkelen voor dure technologie

Nieuwe technologieën bieden onze samenleving enorme kansen. Het is dan ook heel logisch dat ons onderwijs die integreert in de leerstof. In scholen met technische en/of beroepsafdelingen is het niet meer dan normaal dat leerlingen er leren werken met componenten van die nieuwe technologie. Zoals bv. zonnepanelen, warmtepompen of vloerverwarming. 

Inzicht in die technologieën krijgen en vooral 'de techniciteit in de vingers krijgen' doe je echter niet op papier. Er moet geoefend kunnen worden. Een zonnepaneel aansluiten, een warmtepomp installeren, je leert het toch vooral al doende. Helaas zijn die materialen niet goedkoop of altijd makkelijk voorhanden in scholen. Samenwerken met de beroepssector is een mogelijkheid, maar er zijn ook andere betaalbare alternatieven. Levensechte oefeningen, handelingen en werkprocedures simuleren in een VR-omgeving bijvoorbeeld.

GO! atheneum Courtsmanlaan Maldegem ontwikkelde binnen het Innovet XR-actieplan in het project The Green Goggles de voorbije 2 schooljaren enkele VR-applicaties voor installatietechniek. 

Door gericht virtual reality in te zetten kan de school snel en makkelijk specifieke vaardigheden inoefenen zonder direct een installatie voorhanden te hebben op elk moment. Het aanleren is immers alleen mogelijk op een werkende installatie op school of stage of duaal leren. Het bijschakelen van een VR-applicatie kan de organisatie van het leerproces dus vergemakkelijken. Je trekt als het ware de praktijk in je les binnen zonder je te verplaatsen. Perfect dus om de brug tussen theorie en praktijk te maken alvorens je op de werkvloer komt. 

Deze aanpak is geenszins een vervanging van de theorie of praktijk, maar vooral een meer dan gewenste tussenstap in het leerproces om zeer specifieke, complexe of gevaarlijke handelingen te trainen.

Lokaal ontwikkelde knowhow netbreed delen

Het GO! onderzoekt vanuit het expertnetwerk XR welke kansen de VR- of AR-technologie biedt. Eén of meerdere ankerpersonen van elke scholengroep komen 4 keer per schooljaar samen om ervaringen uit te wisselen over de scholen en scholengroepen heen. Ook GO! atheneum Courtsmanlaan Maldegem maakt deel uit van dit netwerk. 

Het GO! investeerde recent in een eigen VR-device managementsysteem voor scholen die eigen VR-brillen hebben. Via dit didactisch ondersteunend platform kunnen leerkrachten lessen plannen, VR-brillen toewijzen, VR-oefeningen klaarzetten, meekijken met meerdere leerlingen tegelijk en live feedback geven. Er wordt momenteel zelfs gewerkt aan een piste om leerdata uit educatieve applicaties automatisch terug te krijgen naar het schoolplatform zodat  de leerwinst daadwerkelijk ook kan worden opgevolgd.

De applicaties die in Maldegem ontwikkeld werden (zonnepanelen, warmtepomp en vloerverwarming) zijn beschikbaar via het platform van het GO! én het platform van de RTC’s

Meer weten

Wil je daar meer over weten of heb je interesse om VR-brillen van je eigen school aan te sluiten op het GO! platform? Neem dan via e-content@g-o.be contact op met het team e-content.

Bekijk ook eens deze GO! pro-pagina: E-content secundair onderwijs.


A propos: nog een dikke proficiat aan het team van GO! atheneum Courtsmanlaan Maldegem (cf. de foto bovenaan) voor de ontwikkeling van deze mooie applicaties!

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.