Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Het JINC-project ‘Bliksemstage’ richt zich specifiek op leerlingen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische uitdagingen. Door bij bedrijven op bezoek te gaan en actief mee te werken kunnen jongeren proeven van een succesvolle bedrijfservaring die hen meer zelfvertrouwen geeft.
Ook Tim Calluy van GO! basisschool De Puzzel in Mechelen vond dit een boeiend project voor zijn zesdejaars.
Tim: “Onze school heeft een heel divers publiek en een groot aantal GOK-leerlingen. Zeker voor hen vond ik dit project heel interessant. Zij groeien meestal op met een heel stereotiep beeld over werken. Dit project helpt hen breder te kijken en meer te beseffen dat je veel kanten uit kan in je leven.”
Naar welke bedrijven zijn de leerlingen geweest?
Tim: “We zijn in totaal naar vier bedrijven geweest: een winkelketen, een escape room, een woonzorgcentrum en een communicatiebureau. Niet elke leerling is bij elk bedrijf geweest, ik moest dus kiezen welke leerling ik welke ervaring wou geven. Ik vond het belangrijk om juist niet de meest voor de hand liggende keuzes te maken. Zo wilde ik mijn leerlingen extra uit hun comfortzone halen en prikkelen met een wereld die ze helemaal niet kennen.”
~~~~~~
“Ik heb bewust mijn leerlingen uit hun comfortzone gehaald door ze te koppelen aan een bedrijfssector waarmee ze niet vertrouwd zijn.” - Tim Calluy, leerkracht GO! basisschool De Puzzel
~~~~~~
Hoe hebben de leerlingen de bedrijfsbezoeken ervaren?
Tim: “De reacties van de leerlingen na hun bezoek aan de bedrijven waren heel positief. Ze waren trots op wat ze hadden geleerd en ervaren. Een van de belangrijkste reacties was dat hun beeld van een baas sterk is veranderd. Ze ontdekten dat een baas niet altijd streng is en dat er ruimte is voor overleg en samenwerking. Dit was voor veel leerlingen een verrassing. Zij dachten dat een baas altijd de eindbeslissing neemt zonder inbreng van anderen.”
Wat vond je van de organisatie van JINC?
Tim: “Het is mooi meegenomen dat deelnemen gratis is. Je moet er niet flauw over doen, maar elke school moet op de centen letten. Ook richten ze zich op scholen en bedrijven die in elkaars buurt liggen, zo worden ook vervoerskosten vermeden. Dat zorgt ervoor dat het project zeer toegankelijk is. Bovendien heb ik enkel lof voor hoe de organisatie de leerlingen heeft voorbereid. Er werd lesmateriaal aangeleverd, en in de bedrijven konden ze niet alleen gaan ‘kijken’, maar ook op een boeiende manier meewerken. Dat zorgde ervoor dat het echt een heel waardevolle ervaring werd.”
“ONS WERK ZAL TE ZIEN ZIJN IN ONZE STAD”
Zahra en Amina zijn twee leerlingen uit de klas van Tim. Voor het JINC-project Baas van Morgen gingen ze een dag aan de slag bij Springbok Agency, een creatief bureau in Mechelen.
Wat hebben jullie daar zoal mogen doen?
Amina: “We mochten zelf figuurtjes tekenen voor een bekend bedrijf voor verzekeringen. Die gebruiken altijd zo grappige figuurtjes, en wij mochten er ook zo een tekenen. Daarna moesten we foto’s nemen van onze tekeningen en die doorsturen naar een computer. Zo werd er van onze mannetjes een soort filmpje gemaakt. Ze zullen deze waarschijnlijk ook gebruiken in het kantoor in Mechelen. Zo zien we ons eigen werk nog eens terug.
Zahra: “We hebben ook gewerkt met een VR-bril. Ze toonden hoe dat werkte en wat je daarmee kan doen. Ik had nog nooit zo’n bril opgezet, en dat was wel leuk. Ik vond ook dat de baas daar zo lief was, ik dacht dat die veel strenger zou zijn.”
Denken jullie nu dat je ook in een creatief bureau wil gaan werken?
Amina: “Niet echt, het liefst van al zou ik dokter worden om mensen te genezen.”
Zahra: “Ik denk het ook niet, ik zou liever iets doen aan een bureau met een laptop.”
------
JINC is vandaag actief in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Je vindt meer informatie over de organisatie op hun website: www.jincbelgie.be.