Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Visita dall' Italia

2 mei 2024
Collega's Uit Italië Op Bezoek 1 Rh
Het is wellicht een open deur intrappen, maar nieuwe inzichten verwerven lukt beter als je het onbekende durft exploreren. Daarom ondersteunen de Europese instellingen scholen in de hele Unie om te leren van elkaar, over de grenzen heen. En dat doen gelukkig ook heel veel scholen. Zo ook GO! CVO Crescendo die inmiddels een band heeft opgebouwd met collega's in Italië. Vorig jaar bezocht een Vlaamse delegatie enkele scholen in Italië. Nu waren de collega's uit Italië hier te gast.

Italiaanse collega’s op bezoek in GO! Crescendo CVO

Vorige week kwam een enthousiaste Italiaanse delegatie vanuit Toscane de sfeer opsnuiven in GO! Crescendo CVO in het kader van Erasmus+. Dit Europese project zorgt voor internationale uitwisseling, expertisedeling en samenwerking in het volwassenenonderwijs.

Crescendo CVO zorgde voor een gevarieerd educatief programma in Mechelen, Brussel, Sint-Genesius-Rode en Lier. Een reeks informatiesessies, rondleidingen, klasbezoeken, overleg en culturele uitstappen zorgden voor veel inspiratie en een levendige uitwisseling.

Een duik in het Vlaams onderwijssysteem

In het Huis van het GO! (Brussel) kregen de Italiaanse collega’s een uitgebreide kennismaking met het Vlaamse onderwijssysteem en de interne organisatiestructuur van het GO!. De openheid en toegankelijkheid van het systeem maakten diepe indruk bij de Italiaanse collega's. "Het systeem hier in België is complex. Het is ook bijzonder toegankelijk en ontworpen om iedereen een opleiding te bieden”, vertelt Valentina Verze, adjunct-directeur van het Centro Provinciale per L'Istruzione degli Adulti (CPIA2) Firenze. “Bij jullie is het volwassenenonderwijs een openbare dienst die cursisten de kans geeft om deel te nemen aan activiteiten buiten de onderwijsinstelling,  zoals bv. naar de film gaan. Ik bewonder de manier waarop jullie de praktijk koppelen aan de theorie in het kader van levenslang leren. Dat is een sterk concept voor het volwassenenonderwijs.”.

Inspirerende ateliers en persoonlijke contacten

Op campus Mechelen werden er een aantal lessen binnen de cluster taal en techniek bijgewoond en werd de campus uitgebreid bezocht. Mirna Miglioroni, docent van het Istituto Tecnico Statale Marchi-Forti in Pescia-Pistoia, was zeer geïnteresseerd in de ateliers techniek. "De uitrusting en benadering van Crescendo CVO is vergelijkbaar met die van ons. Het was verrijkend om te zien hoe een opleiding kan gecombineerd worden met een beroepsgerichte training. Dat is wat onze school ook nastreeft, onder andere met stages in de papierindustrie in onze regio. Deze bedrijven bieden onze jongeren de kans om naast hun studie ook praktische ervaring op te doen. Jullie leerkrachten zijn vriendelijk en open. Ik krijg zelfs de inhoud van een volledige les digitaal doorgestuurd.  De waardevolle inzichten en aangename contacten neem ik mee naar Italië.".

Brug naar de gemeenschap

Ook Maria Teresa Tronfi keert met nieuwe ideeën en inzichten terug naar Toscane. Zij vertegenwoordigt het Ufficio Scolastico Regionale per la Toscana van Firenze, een onderwijsorganisatie die de kwaliteit van onderwijsinstellingen ondersteunt via training en professionalisering. “Jullie centrum heeft een heel positieve indruk gemaakt op mij”, vertelt zij. “Het is knap hoe jullie hierin slagen een sterke samenwerking te organiseren met de lokale actoren zoals steden en gemeenten, secundaire scholen en andere strategische partners. Dat is bij ons ook de bedoeling; we gaan ook die richting uit, hoewel de aanpak bij ons meer aangestuurd wordt door de theorie.  Ik zal jullie concept van levenslang leren voor volwassenen voorleggen aan onze directie en wie weet komen wij nog eens kijken en luisteren.”.

Intervisie

“Het bezoek gaf ook waardevolle inzichten voor beide partijen met betrekking tot inclusie, digitale didactiek en GO! Academy – het platform voor online cursussen”, vertelt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO die de delegatie een hele week heeft ontvangen en begeleid. Verder werden er blijvende banden gesmeed en werd de basis gelegd voor een actieve samenwerking. De contacten tussen leerkrachten en coördinatoren lopen als een trein door middel van online overleg en email. Op beleidsniveau wordt de samenwerking geïntensifieerd en verankerd op middellange- en lange termijn.

Het grote opzet van dit alles: volwassenenonderwijs sterker te maken voor cursisten, leerkrachten en het beleid.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.