Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Apenstaartjarenonderzoek: een must read
Mediawijs, Mediaraven en Imec-Mict-Ugent en Link in de Kabel publiceerden in mei de resultaten van het Apenstaartjarenonderzoek van 2024, een grootschalige tweejaarlijkse studie van over mediagebruik en mediawijsheid van 6- tot 18-jarigen.
De cijfers uit het onderzoek tonen dat we het mediagebruik bij kinderen en jongeren zeker niet altijd moeten problematiseren: er is sprake van een groeiende kritische houding. Wat wel opvalt: 10 jongeren op 100 geven aan dat ze geen aanspreekpunt hebben bij cyberpesten, sexting, desinformatie of online veiligheid. 15% geeft aan af en toe tot meermaals per dag gecyberpest te worden.
De studie beveelt dan ook aan om te blijven inzetten op mediawijsheid. “Als het gaat om fysieke integriteit, de veiligheid of privacy van kinderen en jongeren moeten we streven naar nul incidenten, (Apenstaartjarenonderzoek, 2024)”. En daar hebben we als leraren en opvoeders, samen met andere partners, een rol in te spelen.
Ga e-veilig en mediawijs aan de slag in de klas en in beleid
Hoe kunnen we kinderen en jongeren helpen om veilig te navigeren in de digitale wereld? Die vraag staat centraal bij de vorming Veilig internet, preventietools & mediawijs beleid. We doen hiervoor een beroep op de externe expertise van Child Focus. Zij weten als geen ander hoe we het aantal incidenten kunnen verminderen.
In de voormiddag maak je kennis met tal van preventietools rond e-safety en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. Tijdens het tweede deel van deze vorming maak je kennis met de beleidstool van Mediawijs. Die helpt jouw school in het opstellen van een mediawijs beleid.
Wat ga je leren?
Na deze vorming van één volledige dag in het Huis van het GO! zal je...
- inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s;
- de pedagogische tools van Child Focus kennen om online veiligheid in de klas aan te kaarten en thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten; ;
- weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan;
- een mediawijs beleid kunnen (helpen) opstellen over sexting of cyberpesten: in lijn met de kernwaarden van je school.
Voor wie en hoe inschrijven?
De vorming vindt plaats op 21 maart 2025 en staat open voor elke onderwijsprofessional in het secundair die werk wil maken van mediawijsheid en e-safety op school: leerkrachten, leidinggevenden, opvoeders, leerlingbegeleiders, ICT-coördinatoren, … De uitwisseling tussen verschillende onderwijsprofielen is voor deze vorming verrijkend. Inschrijven kan via deze link.