Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
GO! Academy in het kort
Emmy: “De GO! Academy is zoveel meer dan een online tool. Het is opgericht om de visie op gepersonaliseerd samen leren vorm te geven voor het segment van afstandsonderwijs. We streven naar toegankelijk en inclusief onderwijs, met een aanvullend cursusaanbod tussen de verschillende CVO’s. Het platform werd eind vorig cursusjaar gelanceerd en biedt een breed scala aan cursussen die grotendeels (75% of meer) online worden aangeboden.”
Focus op verschillende leernoden
Emmy: “Tijdens de covidperiode zijn we massaal overgestapt naar online onderwijs, maar voor veel leerkrachten was het zoeken naar een goede methode om online onderwijs aan te bieden. Niet iedereen heeft een laptop of dezelfde taalontwikkeling. De ene heeft nood aan veel tekst, de andere aan filmpjes. We moesten dus op zoek naar een nieuwe vorm om online kwaliteitsvol onderwijs te brengen. Edusprong, het relanceplan van de Vlaamse overheid, gaf ons de kans deze ontwikkelde expertise te bundelen in het GO! Academy-project.”
Technische uitdagingen
Emmy: “De opstart van GO! Academy is eerlijk gezegd heel vlot verlopen tussen de tien CVO’s, ook wat betreft de afspraken over wie wat zou oppikken. Er zijn enkele technische uitdagingen geweest om de online inschrijvingsmodules van de verschillende administratieve softwarepakketten te koppelen aan onze website. Omdat we het inschrijvingsproces zo laagdrempelig mogelijk wilden maken, hebben we deze uitdaging met twee handen gegrepen.”
Samenwerking over de CVO’s heen
Emmy: “Zelf merk ik dat we dankzij de opstart van GO! Academy nog beter samenwerken tussen de CVO’s. Zeker omdat we naast de website een aantal hubs hebben opgestart om leerkrachten over de CVO’s heen thematisch te laten samenwerken. Zo werd er binnen de cluster ‘talen’ een leidraad opgesteld over de aanpak van online talenonderwijs, remediëren en feedback geven aan cursisten op dezelfde manier. Dat werkt. Zo’n overlegmomenten zorgen ervoor dat er een band ontstaat, we eenzelfde richting uitgaan en elkaar kunnen inspireren.”
~~~~~~
“GEMIDDELD GENOMEN ZIJN ER ZO'N 5% MEER INSCHRIJVINGEN OP ONZE CURSUSSEN.”
_________ Emmy Leleu, directeur CVO Scala
Een succesvolle lancering
Emmy: “Op korte tijd hebben we met GO! Academy al heel wat cursisten kunnen bereiken. We merken dat vooral online cursussen zoals Talen, NT2, ICT en tweedekansonderwijs populair zijn. Waarschijnlijk omdat mensen binnen deze opleidingen snel willen leren, maar niet noodzakelijk elke avond in een klaslokaal willen zitten. Dan is een online omgeving heel dankbaar. Neem nu bijvoorbeeld Nederlands voor anderstaligen. Sommigen willen dat op hun gemak bijleren, anderen net snel. In de klas moeten ze mee op het ritme van de klas; online kan je kiezen.
Daarnaast zien we dat nicheopleidingen nu Vlaanderenbreed beter scoren. Zo is er bijvoorbeeld de opleiding ‘Groenbeheerder-tuinaanlegger’ in ons CVO. Wij zijn gevestigd in West-Vlaanderen en zien dat dankzij GO! Academy nu ook heel wat mensen uit Vlaams-Brabant en Limburg de weg vinden naar onze cursus. Dat is heel fijn! Gemiddeld genomen zijn er zo’n 5% meer inschrijvingen op onze cursussen.”
Inclusieve aanpak met focus op digitale toegankelijkheid
Emmy: “We bieden cursisten heel wat keuzemogelijkheden. Je kan de cursussen ook raadplegen in verschillende omgevingen: een die aansluit bij hen die volledig Microsoft-minded zijn, een voor hen die werken vanuit een Google-omgeving, bijvoorbeeld.
~~~~~~
"WE WILLEN DAT ZOVEEL MOGELIJK KWETSBARE GROEPEN KANSEN KRIJGEN BINNEN ONLINE ONDERWIJS."
________ Emmy Leleu, directeur CVO Scala
Samen Vlaanderenbreed innoveren
Emmy: “Momenteel staan alle online cursussen die de CVO’s vroeger apart aanboden gecentraliseerd op GO! Academy. Het doel is om in de volgende stap samen een volledig nieuw aanbod vorm te geven via afstandsonderwijs.
Daarnaast willen we dat zoveel mogelijk kwetsbare groepen kansen krijgen binnen online onderwijs. Denk aan mensen met een motorische handicap, leerproblemen of jonge schoolverlaters. We bekijken samen met experts hoe we hen op de best mogelijke manier kunnen ondersteunen.
We dromen van een innovatief project om vrouwelijke, ongeschoolde schoolverlaters aan te trekken voor ICT-opleidingen, zodat ze kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs. Als we daarin slagen, denk ik dat we met GO! Academy een prachtig, Vlaanderenbreed project in handen hebben. Eentje dat ervoor zorgt dat ook die kwetsbare groep op de best mogelijke manier een opleiding kan starten.”
Zin om bij te leren?
Ontdek het aanbod van GO! Academy en schrijf je in voor de cursussen die starten na de kerstvakantie. Bekijk alle mogelijkheden op www.goacademy.be en ervaar zelf de kracht van online leren, offline groeien!