Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Persbericht: Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen

25 april 2025
Jonge Vrouw In Industriële Werkomgeving Rh
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, Voka en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs.

Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen

Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.

Het plan omvat diverse initiatieven om de aansluiting tussen onderwijs en industrie te verbeteren. Zowel bedrijven als onderwijsverstrekkers komen met concrete engagementen. Enkele voorbeelden uit de meer dan 20 doelstellingen en engagementen:

  • Delen van topinfrastructuur: met gedeelde moderne ateliers en lesmateriaal van scholen, opleidingscentra én bedrijven zorgen we voor een leeromgeving en topinfrastructuur die aansluit bij de realiteit van de arbeidsmarkt.
  • Het curriculum wordt vanuit een sterk partnerschap tussen sectoren en onderwijsverstrekkers ingevuld. Via een gefaseerde aanpak ontwikkelen we het curriculum; zo komen de verwachtingen en de ambities van de industrie en het onderwijs op een evenwichtige manier tot op de klasvloer.
  • Professionalisering van leerkrachten: er wordt sterker ingezet op de professionalisering van praktijkleerkrachten op zowel vakinhoudelijk als vakdidactisch vlak. Sectoren en onderwijsverstrekkers versterken elkaar daarin.
  • Aangepaste trajecten voor leerlingen met risico op schooluitval.
  • Inzet op verschillende vormen van werkplekleren: meer leerlingen krijgen de kans om praktijkervaring op te doen in bedrijven. Daarvoor zetten de partners verschillende vormen van werkplekleren in, van bedrijfsbezoeken over delen van infrastructuur en lessen door gastleerkrachten tot stages en duaal leren. We bekijken voor welke opleiding welke samenwerkingsvorm relevant is.

Engagement van onderwijsverstrekkers en industriepartners

“Met dit actieplan neemt ieder zijn rol op, en bieden we leerlingen in praktijkgerichte opleidingen de beste voorbereiding op een boeiende loopbaan.Tezelfdertijd maken we de opleidingen aantrekkelijk voor de toekomstige generaties”, zeggen onderwijsverstrekkers Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Gemeenschapsonderwijs (GO!), Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten en Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers. “Zo zetten we samen onze schouders onder kwaliteitsvol praktijkgericht onderwijs.”

“Bedrijven hebben de komende jaren veel nieuw talent nodig. We willen niet alleen de instroom van jongeren vergroten naar beloftevolle richtingen die veel jobkansen bieden, maar ook bijdragen aan een innovatieve en sterke Vlaamse economie. Onze bedrijven gaan daarin nog meer hun engagement opnemen en zo het verschil maken. Dit is de start van een langdurig partnerschap, we zullen structureel in overleg blijven gaan en onze plannen en acties bijsturen waar nodig”, aldus industriepartners Agoria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen (chemie & life sciences), Fedustria (textiel, hout- & meubel), Fevia Vlaanderen (voeding & dranken) en Voka.

De industrie- en onderwijspartners vragen de minister van Onderwijs nu om rond de vijf thema’s in het plan toekomstig beleid uit te stippelen.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Persdienst - 02 790 95 35

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.