Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Persbericht: Groeiend GO! ziet plaatstekort toenemen

10 oktober 2024
20210128 GO! Basisschool De Plataan Roeselare 084 HR
Het Gemeenschapsonderwijs verwelkomt dit schooljaar opnieuw meer leerlingen dan vorig jaar maar ziet ook het aantal weigeringen toenemen. Directeurs zien vaak geen mogelijkheid meer om nog uit te breiden. “We huisvesten nu al meer leerlingen dan we eigenlijk kunnen.”

Het GO! groeit maar ziet ook plaatstekort toenemen - “Onze school zit overvol!”

2 oktober 2024 - Het Gemeenschapsonderwijs verwelkomt dit schooljaar opnieuw meer leerlingen dan vorig jaar maar ziet ook het aantal weigeringen toenemen. Directeurs zien vaak geen mogelijkheid meer om nog uit te breiden. “We huisvesten nu al meer leerlingen dan we eigenlijk kunnen.” 

Bij de start van het schooljaar groeit het GO! naar 227.403 leerlingen in het leerplichtonderwijs. Ook het marktaandeel stijgt licht verder, naar 18,94 procent. In het gewoon secundair onderwijs overschrijdt het GO! de kaap van 100.000 leerlingen. 
 
Recordaantal weigeringen wegens plaatstekort 
Uit een bevraging van het aantal weigeringen blijkt dat ook dat aantal nog steeds toeneemt. “Heel wat scholen rapporteren dat ze leerlingen moeten weigeren omdat de school volzet is. Ze zien geen mogelijkheden meer om nog extra leerlingen toe te laten”, stelt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux vast. De teller van het aantal weigeringen staat dit jaar op 7.922. Enkele jaren geleden schommelde dit rond de 5.000. 

Het GO! moet over voldoende schoolbanken kunnen beschikken om de vrije keuze voor ouders te garanderen, benadrukt Pelleriaux. In de realiteit lukt dat niet. “Er zijn scholen die de refter en voorraadkamer gebruiken om les te geven. Directeurs melden mij dat de beperkte fysieke capaciteit hen dwingt om inschrijvingen te weigeren.” Soms is een capaciteitsuitbreiding al te krap nog voor de uitbreiding effectief gerealiseerd werd. “We zijn een aantal jaren geleden in een nieuw schoolgebouw getrokken. Dat was op het moment van inhuizen te klein voor het aantal leerlingen. Daarom zijn we gaan afslanken in het aantal klassen dat we inrichten”, vertelt een schooldirecteur. “Onze school zit overvol”, zegt een andere schooldirecteur. 
 
Vrije keuze in het gedrang 
“Hoewel onze schoolteams zoveel mogelijk oplossingen zoeken om geïnteresseerde leerlingen in te schrijven, stellen we vast dat een te beperkte infrastructuur ons parten speelt. Door plaatstekort kunnen leerlingen niet altijd terecht in het net van hun voorkeur”, zegt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. “Dat we niet alle leerlingen een plaats kunnen bieden in het GO! is problematisch. De gemeenschap moet de vrije keuze garanderen, en het lukt ons vandaag niet om die grondwettelijke opdracht waar te maken. De Vlaamse Regering moet ons hierin steunen.” 
 
Jarenlange onderfinanciering leidt tot aftakeling patrimonium 
Het GO! ontvangt een dotatie voor infrastructuur uit de Vlaamse begroting. In tegenstelling tot andere onderwijsverstrekkers, is dat voor het GO! de enige bron van middelen voor alle uitbreidingen, vervangingen, renovaties en onderhoudswerken aan de onderwijsinfrastructuur. Het GO! berekende dat er voor elke euro die het ontvangt in werkelijkheid acht euro nodig is. De kloof tussen wat er nodig is voor onderhoud en renovatie en de beschikbare middelen wordt steeds groter. Voor het volwassenenonderwijs, de onderwijsinternaten, het deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding en leersteuncentra ontvangt het GO! helemaal geen huisvestingsmiddelen. 

“Door sterk te investeren in onderwijskwaliteit wil het GO! blijven groeien. Maar dan zullen ook bijkomende investeringen in schoolgebouwen nodig zijn”, besluit Pelleriaux. 

Llncijfers Oktober 2024

Pagina delen

Heb je een vraag?

Persdienst - 02 790 95 35

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.