Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Persbericht: GO! zal onderwijs aanbieden in gemeenschapsinstellingen

13 mei 2024
Vier Kinderen In Een Leefruimte Op School 1200X800
Het Vlaams Parlement heeft de decreten goedgekeurd die het GO! toestaat om onderwijs aan te bieden in de gemeenschapsinstellingen. Hierdoor krijgen ook jongeren die in deze instellingen verblijven een garantie op kwaliteitsvol onderwijs.

Jongeren die in een gemeenschapsinstelling verblijven, kunnen tijdelijk niet naar school gaan. De instelling biedt dan zelf onderwijs aan. In de realiteit hebben deze jongeren vaak geen toegang tot volwaardig onderwijs. Vanuit zijn missie om kwaliteitsvol onderwijs te garanderen voor iedereen, was het GO! bereid om het onderwijs in de drie gemeenschapsinstellingen te voorzien. Tijdens de laatste plenaire zitting van deze legislatuur heeft het Vlaams Parlement de regelgeving goedgekeurd om dit mogelijk te maken. Vanaf 1 september 2025 zal het GO! onderwijs aanbieden voor de jongeren in de gemeenschapsinstellingen.

Jongeren én onderwijsteams goed omringd

Vandaag krijgen jongeren in de gemeenschapsinstellingen een vorm van huisonderwijs en valt dit onder de bevoegdheid van het agentschap Opgroeien. In realiteit wordt het recht op kwaliteitsvol onderwijs voor deze jongeren niet altijd gerealiseerd. Dit wordt nu rechtgetrokken. Het Vlaams Parlement keurde nieuwe regelgeving goed waardoor jongeren in een gemeenschapsinstelling recht hebben op onderwijs georganiseerd door een school. Het Gemeenschapsonderwijs – met als missie ‘kwaliteit voor iedereen’ – was bereid zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin op te nemen.

Gelijke rechten, kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding en onderwijs op maat

Voor elk van de drie gemeenschapsinstellingen wordt een afdeling van een bestaande secundaire school opgericht. Een team van onderwijsprofessionals staat samen in voor de leerlingen van de jeugdinstelling. De klassenraad van de gemeenschapsinstelling zal voor elke leerling een onderwijstraject uittekenen, samen met het CLB en de school waar de leerling het laatst ingeschreven was. Door die aanpak kunnen de leerlingen een certificaat of diploma behalen en staan ze sterker in hun verdere onderwijsloopbaan of op de arbeidsmarkt. De gemeenschapsinstellingen genieten zo ook de ondersteuning van een groot onderwijsnet, met name de scholengroep, het CLB en de pedagogische begeleidingsdienst van het GO!.

Afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux: “Onderwijs speelt naast het overbrengen van kennis, kunde en cultuur ook een emanciperende rol in de samenleving. Zeker voor deze jongeren in vaak kwetsbare posities kunnen we, en moeten we, een verschil maken. Zij hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs. Door hen toe te leiden naar een diploma of certificaat bieden we hen het noodzakelijke duwtje in de rug voor hun verdere onderwijsloopbaan of op de arbeidsmarkt én als burgers in onze samenleving.”

Opstart in 2025

Het GO! mikt op 1 september 2025 om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan in de gemeenschapsinstellingen. Na de goedkeuring van de decreten in het Vlaams Parlement is er nog regelgeving nodig om de overheveling van het beleidsdomein Welzijn naar Onderwijs in goede banen te leiden. Die zou in de loop van het schooljaar 2024-2025 rond moeten zijn.

Betrokken scholengroepen en gemeenschapsinstellingen

 • GO! scholengroep Impact met gemeenschapsinstelling De Zande (campus Beernem, campus Ruiselede, campus Wingene)
 • GO! scholengroep Fluxus met gemeenschapsinstelling De Kempen (campus De Markt en campus De Hutten)
 • GO! scholengroep Scoop met gemeenschapsinstelling De Grubbe (Everberg)

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25
Nathalie Jennes - 02 790 97 01

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.