Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
3 oktober 2024 – “We stimuleren een degelijk hr-beleid in het onderwijs”, belooft het regeerakkoord van de kersverse Vlaamse Regering. De Onderwijsinspectie moet dat hr-beleid ook doorlichten. Het Gemeenschapsonderwijs is hier al op voorbereid en stelt vandaag een “kader voor duurzaam hr-beleid" voor. Dat werd ontwikkeld samen met scholen en scholengroepen. “Inzetten op werkbaar werk komt de onderwijskwaliteit ten goede.”
Als werkgever van zo’n 45.000 personeelsleden en tegen de achtergrond van een toenemend personeelstekort, ziet het GO! de noodzaak om scholen extra te ondersteunen op vlak van personeelsbeleid en werkbaar werk. “Personeelsbeleid is voor scholen niet zo evident. Het is immers maar een van de vele bordjes die schoolleiders in de lucht houden. Daarnaast moeten schoolteams werken met een rigide statuut dat dateert van 1991 en bestaat uit een koterij van regelgeving”, zegt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. “Toch is het binnen de context van een lerarentekort en bezorgdheden over de onderwijskwaliteit, cruciaal om voldoende personeel aan te trekken én te behouden. Daarom maken we samen met onze scholengroepen werk van een kader voor duurzaam personeelsbeleid. We moéten het doen: inzetten op werkbaar werk komt de onderwijskwaliteit ten goede.”
Duurzaam hr-beleid als hefboom voor onderwijskwaliteit
De kadertekst is het resultaat van samenwerking tussen scholen, scholengroepen en centrale diensten en wordt voorgesteld op een ‘hr-dag’ voor 80 aanwezigen. De tekst vormt een referentiekader voor personeelsbeleid in alle scholen en instellingen van het GO!. Het legt niet alleen de principes van een duurzaam hr-beleid uit maar biedt ook een praktische leidraad voor de implementatie op maat van de eigen school of instelling. Het hr-beleid wordt daarin expliciet verbonden aan de doelen op vlak van onderwijskwaliteit. “Er zijn al heel wat goede initiatieven, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering”, zegt Pelleriaux. “Daarom vinden we het belangrijk scholen hierbij te ondersteunen.”
Kim Van Waeyenberghe is directeur van GO! Atheneum Brussel verzorgt een praktijkgerichte workshop tijdens de hr-dag: “Naast het welzijn van mijn leerlingen is duurzaam personeelsbeleid essentieel. Onze school groeit en het aantrekken van nieuwe krachten is uitdagend. Door te investeren in ons team creëren we een gezamenlijk gedeelde visie en verbondenheid. Duurzaam personeelsbeleid laat collega's hun talenten ontplooien en flexibel omgaan met uitdagingen.”
Niels Grosemans, coördinerend directeur GO! scholengroep Adite, geeft een workshop over leercultuur op school. Duurzaam hr-beleid is voor hem een kwestie van 'leading and learning by example': "Als schoolteam bereid je leerlingen voor op de samenleving, leer je hen leren door obstakels te overwinnen, leer je hen omgaan met verantwoordelijkheid en samenwerken. Daarom is een duurzaam HR-beleid noodzakelijk. Leren doe je samen, doe je elke dag en met de blik op de toekomst. Ook als schoolteam."
Belemmerende regelgeving: Vlaamse Regering aan zet voor aantrekkelijk lerarenstatuut
Het GO! maakt dan wel snelheid op het vlak van personeelsbeleid, de kadertekst stipuleert ook dat de huidige regelgeving de implementatie van een duurzaam personeelsbeleid belemmert. Pelleriaux laat dan ook niet na om – nu bij de nieuwe Vlaamse Regering – te blijven pleiten voor structurele oplossingen. “Het regeerakkoord bevat ideeën om de onderwijsloopbaan aantrekkelijker te maken. Helaas blijft het wachten op een kader voor een hedendaags personeelsstatuut dat broodnodig is. We rekenen erop dat dit kader er in de loop van de legislatuur zal komen. Daar maken we graag samen met de nieuwe minister van Onderwijs echt werk van.”