Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Persbericht: GO! hekelt besparingen in onderwijs

8 november 2024
Leerlingen In Traphal School Kl
De werkingsmiddelen van de secundaire scholen en andere onderwijs- en welzijnsinstellingen worden deze legislatuur niet of beperkt geïndexeerd. Enkel het basisonderwijs blijft gespaard. Het GO! loopt hierdoor volgens de prognoses ruim 33 miljoen euro mis. Het onderwijsveld verliest door jarenlange niet-indexatie steeds meer koopkracht.

“Dit zal onze scholen 33 miljoen euro kosten”


8 november 2024 - De werkingsmiddelen van de secundaire  scholen en andere onderwijs- en welzijnsinstellingen worden deze legislatuur niet of beperkt geïndexeerd. Enkel het basisonderwijs blijft gespaard. Het GO! loopt hierdoor volgens de prognoses ruim 33 miljoen euro mis. Het onderwijsveld verliest door jarenlange niet-indexatie steeds meer koopkracht.

De Vlaamse Regering bespaart op onderwijs. Deze legislatuur worden de werkingsmiddelen en infrastructuurmiddelen niet of niet volledig geïndexeerd. Dat is voorzien in het programmadecreet dat vrijdag 8 november op de ministerraad goedgekeurd wordt.

Deze maatregel zal ervoor zorgen dat het GO! ruim 33 miljoen euro misloopt. Voor het secundair en buitengewoon secundair onderwijs betekent dit een verlies van 12 miljoen euro aan werkingsmiddelen. Daarnaast zal het GO! ook 21 miljoen euro minder ontvangen voor schoolinfrastructuur. Maar ook Centra voor Volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, CLB’s, onderwijsinternaten, welzijnsvoorzieningen en de pas opgerichte leersteuncentra moeten de besparing ondergaan. Enkel het basis- en het buitengewoon basisonderwijs blijven gevrijwaard.

“Dit zal onze scholen 33 miljoen euro kosten. Voor onze instellingen die het nu al moeilijk hebben om hun werking te verzekeren, is de impact enorm”, zegt afgevaardigd bestuurder van het GO! Koen Pelleriaux. “Tot overmaat van ramp komt deze besparingsmaatregel in het secundair onderwijs bovenop een andere maatregel die in het Vlaams Regeerakkoord voorzien is en waarmee men tegen 2027 nog eens 153 miljoen euro wil besparen.”
 
Rem op scholenbouw en verduurzaming 
Ook de middelen voor schoolinfrastructuur zijn getroffen door de niet-indexatie. Nochtans is het duidelijk dat er al jarenlang onvoldoende in schoolgebouwen wordt geïnvesteerd, met een onherroepelijk verouderend patrimonium tot gevolg. Het niet of slechts deels doorvoeren van de index betekent dat het GO! deze legislatuur 21 miljoen euro verliest tegenover de stijging van de levensduurte. Het gevolg is dat het schoolpatrimonium verder achteruitgaat.

Middelen jaar na jaar niet aanpassen aan de stijging van de levensduurte, leidt tot een verouderd patrimonium. Op die manier zal de Vlaamse overheid niet voldoen aan de Europese klimaatambities. Met duurzame schoolgebouwen zou nochtans ook de druk op de werkingsmiddelen verminderen, omdat het de kosten voor energie aanzienlijk naar beneden haalt. Helaas bespaart men én op de infrastructuur én op de werkingsmiddelen. Het onderwijsveld wordt op die manier dubbel getroffen.   
 
Koopkracht daalt al decennialang 
In 2022 kaartten de onderwijsverstrekkers al aan dat scholen in de voorgaande jaren 20 tot 40 procent koopkracht verloren. Ook tijdens de vorige legislaturen verrekende men de inflatie immers vaker niet dan wel in de budgetten voor onderwijs. In de periode 2019-2024 liep het GO! op die manier 16,3 miljoen mis voor het secundair en buitengewoon secundair onderwijs. De situatie gaat er nu nog verder op achteruit.  
  
De cumulatieve impact van deze besparingen vormt een ernstige belemmering voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van het onderwijs in Vlaanderen. Het GO! dringt er bij de Vlaamse Regering op aan om deze maatregelen te heroverwegen in het belang van toekomstige generaties leerlingen en leraren.

______

Alle sectorale sociale partners uitten hun ongenoegen via een protocol van niet-akkoord bij het programmadecreet. Samen met de onderwijspartners (Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers, Christelijk Onderwijsersverbond, Christelijke Onderwijscentrale, ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs) en de zorg- en welzijnssector (Vlaams Welzijnsverbond, Zorgnet-Icuro, SOM en Zorggezind), die op eenzelfde manier geïmpacteerd is, richtten we een schrijven aan de Vlaamse regering met de vraag het besparingstraject bij te sturen. Lees hier het gemeenschappelijke persbericht

Pagina delen

Heb je een vraag?

Persdienst - 02 790 95 35

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.