Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
In het kader van het Kompas 2/9-project slaan KU Leuven, Universiteit Antwerpen en UCLL de handen in elkaar om dit vraagstuk grondig te onderzoeken. Dit gebeurt in opdracht van het Departement Onderwijs en Vorming. De minister volgt de uitkomsten met bijzondere interesse op voor het uitwerken van haar beleid.
Voor wie?
Deze bevraging richt zich tot scholen, CLB’s en leersteuncentra die ervaring hebben met de begeleiding van leerling met een verstandelijke beperking (type 2) of autisme (type 9).
Warme oproep
We beseffen dat dit een tijdsinvestering is – maar wel eentje die ertoe doet. De resultaten zullen rechtstreeks invloed hebben op toekomstig beleid en ondersteuning van leerlingen met autisme of een verstandelijke beperking.
De respons op het onderzoek naar de toegenomen oriëntering van kinderen en jongeren naar type 2 en 9 blijft momenteel helaas te laag – vooral binnen het gewoon onderwijs. Toch is jullie input cruciaal.
👉 De vragenlijst vraagt ongeveer 40 minuten van jullie tijd. We beseffen dat dit een inspanning vraagt in een drukke periode, maar deze bevraging is van groot belang. Het onderzoek vormt immers de basis voor toekomstige beleidsbeslissingen rond de toeleiding en ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
💡 Je expertise in de praktijk kan het verschil maken in het blootleggen van de mechanismen achter deze evolutie, en in het verbeteren van de onderwijskansen voor deze leerlingen.
Laat deze kans niet voorbijgaan om mee richting te geven aan inclusief en kwaliteitsvol onderwijs.
✅ Vul de vragenlijst in via het beveiligde Qualtrics-platform vóór 15 juli 2025.
Deelnemen?
Heb je ervaring met beide types? Dan kan je beide vragenlijsten invullen of de tweede vragenlijst doorsturen naar een collega met ervaring in de begeleiding van leerlingen met autisme of een verstandelijke beperking.
👉 Start de vragenlijst voor leerlingen met een verstandelijke beperking (type 2)
👉 Start de vragenlijst voor leerlingen met autisme (type 9)
Heb je ervaring met beide types? Dan kan je beide vragenlijsten invullen of de tweede vragenlijst doorsturen naar een collega met ervaring in de begeleiding van leerlingen met autisme of een verstandelijke beperking.
Heb je meerdere vestigingen (campussen) of opleidingsvormen? Bezorg deze oproep ook aan deze collega's.
Samen bouwen we aan beter beleid. Samen maken we het verschil.
Met dank voor jullie inzet!
Vragen? Contacteer gerust kompas29.project@kuleuven.be.