Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Ontdek de kracht van ondersteunend tekenen voor leerlingen met taalontwikkelingstoornissen én anderen!

22 november 2024
Een kindje is aan het tekenen. Rondom haar liggen kleurpotloden op de grond.
Heb je wel eens leerlingen die niet praten, moeite hebben om emoties onder woorden te brengen, die struikelen over complexe zinnen of volledig vastlopen in communicatie? Hoe fijn zou het zijn als een simpele tekening deze barrières doorbreekt? Ontdek wat ondersteunend tekenen voor deze leerlingen kan betekenen in deze online PBD-GO! vorming.

Wat is ondersteunend tekenen?

Ondersteunend tekenen biedt kansen om leerlingen met én zonder taalontwikkelingsstoornis (TOS) te helpen om taal met behulp van visuele ondersteuning gemakkelijker te begrijpen. Het ondersteunt niet alleen de taalontwikkeling, maar biedt ook ruimte om de verbinding tussen woorden en emoties te versterken. Het helpt daarnaast ook bij het leggen van verbanden en het activeren en verbeteren van uitvoerende functies zoals plannen en organiseren.

Wat deze methode uniek maakt, is de kracht van spontane, eenvoudige tekeningen en symbolen die direct een taalboodschap ondersteunen.  

Wat kan jij ermee?

In de praktijk zal je merken dat leerlingen zich beter begrepen voelen als je met tekeningen werkt. Of je nu een-op-een, in kleine groepjes of klassikaal werkt, de tekeningen geven houvast en zorgen ervoor dat de taal en emoties duidelijker worden. Ondersteunend tekenen helpt om complexe gedachten om te zetten in visuele beelden die eenvoudig te begrijpen zijn, zowel voor leerlingen met TOS als voor anderen.

De digitale training: direct aan de slag!

Deze digitale training bestaat uit twee interactieve sessies van 3 uur.

In de eerste sessie leer je de basisprincipes van ondersteunend tekenen en hoe je het kan toepassen in jouw werk. Je zal ervaren dat je al snel het stemmetje in je hoofd dat zegt “maar ik kan niet goed tekenen” achter je kan laten.

Tussen de twee sessies krijg je toegang tot heel wat ondersteunend materiaal, kan je oefenen met wat je al leerde en kan je vragen die opduiken doorsturen naar de lesgever.

Tijdens de tweede sessie wordt dieper ingegaan op jouw specifieke vragen en knooppunten. En op wat jij verder wil leren? De sessie wordt afgestemd op de groep, zodat je precies dié verdieping krijgt die jij nodig hebt. 

Goed om te weten

Je hoeft helemaal geen goede tekenaar te zijn om met ondersteunend tekenen aan de slag te gaan! Je kan de methodiek ervan meteen inzetten voor taal, communicatie en voor het uiten van emoties. En ... oefening baart kunst, dus zet het ondersteunend tekenen steeds vlotter in door het veel te doen!

Praktische informatie

Wanneer?

Woensdag 26 februari 2025 en woensdag 25 april 2025, telkens in de voormiddag. 

Waar?

Online

Voor wie?

Ondersteuners, leraren, paramedici, zorgcoördinatoren in het basis- en secundair onderwijs 

Schrijf je hier in!

Pagina delen

Heb je een vraag?

PBD-GO! Opleiding en vorming - 02 790 96 96
Sanne Vanhellemont - 0495 86 00 58

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.