Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Meer dan 4.000 vacatures in de vleessector geraken niet ingevuld en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot slager. Om de instroom te verhogen, bundelen de sector en de onderwijsverstrekkers hun krachten. Op maandag 26 mei maken ze dat officieel met een engagementsverklaring en de oprichting van een strategische werkgroep. Gerichte acties moeten de aantrekkelijkheid van het slagersberoep benadrukken en de opleidingen versterken die jongeren en volwassenen klaarstomen voor een veelbelovende carrière.
De plechtige ondertekening van het charter vond plaats bij Colruyt in Halle in aanwezigheid van alle Vlaamse slagersscholen en 91 leerlingen en cursisten.
Sterkere opleidingen en nauwe samenwerking met bedrijven
Sector en scholen zetten zich samen in voor kwaliteitsvolle slagerijopleidingen. Daarvoor nemen ze initiatief op verschillende vlakken:
- Het versterken van leermiddelen en professionalisering van leraren.
- Het voorzien van meer stage- en werkplekken bij ambachtelijke slagers en in de industriebedrijven.
- Het inrichten van betaalbare en toegankelijke opleidingen in het secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs en via de VDAB.
Daarnaast versterkt men de kennisdeling tussen scholen en de sector, om opleidingen beter te laten aansluiten bij de realiteit op de werkvloer.
Een beroep met toekomst en diverse loopbaanmogelijkheden
Daarnaast wil men het slagersberoep in de kijker zetten om de instroom naar opleidingen en jobs te verbeteren. De vleesketen vertegenwoordigt diverse beroepsmogelijkheden. Met werkzekerheid, regelmatige uren, een aantrekkelijke verloning, doorgroeimogelijkheden en de kans om te werken in een omgeving die passie en vakmanschap hoog in het vaandel draagt. Bovendien is de sector zeer actief inzake duurzaamheid, gezondheid en innovatie, met aandacht voor diervriendelijke productie en korte bevoorradingsketens.
Een slagerijopleiding opent de deur naar een brede waaier aan carrièremogelijkheden. Afgestudeerden kunnen aan de slag als ambachtelijk slager of traiteur in een zelfstandige zaak, werknemer in de vleessector, van productiearbeider, verantwoordelijke tot R&D-medewerker of exportverantwoordelijke, distributieslager bij supermarkten en groothandels, fooddesigner of productontwikkelaar binnen de voedingssector, zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in de sector, lesgever binnen opleidingen en vakbeurzen, demonstrateur of vertegenwoordiger van grondstoffen en materialen voor de voedingssector, … Deze veelzijdigheid maakt het slagersberoep aantrekkelijk voor zowel praktisch als innovatief ingestelde mensen.
Structureel overleg voor duurzame impact
Om de samenwerking duurzaam te verankeren, zullen onderwijsverstrekkers en sectororganisaties structureel samenkomen. Op die manier wil men inspelen op nieuwe trends, technieken en maatschappelijke verwachtingen.