Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Leren kappen en slijpen? Met VR kan het vlotter en veilig!

16 mei 2025
GO! Technisch Atheneum Keerbergen Foto 600X400
Leren werken met een slijpmachine is een van de heikelste activiteiten die je kan bedenken in het secundair onderwijs. Daarom bedachten ze in GO! technisch atheneum Keerbergen een VR-app die de gevaarlijke handeling inleidt om stapsgewijs leerlingen de correcte procedure aan te leren. Eerst virtueel de risico’s verkennen, daarna echt aan het werk.

Veilige introductie met hulp van VR

VR-technologie biedt heel wat mogelijkheden. Daarom werd er binnen het XR-actieplan een kader gecreëerd om VR-applicaties te ontwikkelen die doelgericht inspelen op noden in welbepaalde studierichtingen. De richting Elektriciteit bijvoorbeeld, die zich bijzonder goed leent voor deze technologie omdat die het veel makkelijker maakt om op een veilige en vlotte manier erg risicovolle aspecten van het vak aan te leren. En wanneer je er bovendien ook nog in slaagt om de VR-technologie slim te koppelen aan dataverwerking heb je twee keer didactische winst.

 

Gelieve de marketing cookies te accepteren om dit inhoudsitem te kunnen bekijken.

 

Koppeling aan data met didactisch doel

Een probleem bij het aanleren van leerdoelen via innovatieve technologie is immers dat de leergegevens die opgebouwd worden uit de interactie tussen leerling en applicatie, dikwijls ingesloten blijven binnen het platform van de applicatieontwikkelaar of op de bril. Áls er al leergegevens gemeten worden. Zo kan het gebruik van technologie soms leiden tot extra taakbelasting, terwijl dat nu net niet wordt verwacht. Met het XR-dashboards project toonde het GO! technisch atheneum Keerbergen aan dat het anders kan.

Naast de applicatie ‘kappen en slijpen’ zelf werd in samenwerking met het GO! een blueprint uitgewerkt hoe acties in VR-applicaties gekoppeld kunnen worden aan leerdoelen om die daarna in een dashboard van het schoolplatform te visualiseren. Elke cruciale actie die de leerling onderneemt in VR, werd gekoppeld aan een evaluatiecriterium dat samenhangt aan een leerplandoel. Door alle acties te registreren en verzamelen in een database, kan je automatisch in het schoolplatform doelgerichte dashboards per leerplandoel opbouwen die diepgaand inzicht geven op wat de leerling met de VR-applicatie allemaal leerde. Meer nog, ook leeractiviteiten uit andere bronnen als e-learning of lesobservaties werden mee opgenomen. Het resultaat: een compleet dashboard dat automatisch gevuld wordt op basis van niet-digitale én digitale leeractiviteiten. Op die manier weten leerkrachten steeds precies waarin hun leerlingen goed zijn en waar er nog knelpunten zitten.

Kappen En Slijpen Met Digitale Ondersteuning 1

Doorbraak

Het concept kon op bijzonder veel bijval rekenen in het GO! XR-expertnetwerk en wel om de reden dat hiermee een oplossing werd bedacht voor het vergaren van leergegevens uit diverse leeractiviteiten in meerdere technologieën. Dat leidt immers doorgaans tot complexe kruistabellen of excellijsten waarmee scholen de leerstatus proberen in beeld te brengen. Met het XR-dashboards project kon worden aangetoond dat de technologie hier nu klaar voor is. Nu alleen nog heldere afspraken maken tussen onderwijs en technologieaanbieders om via open standaarden dit concept op te schalen.

Door technologie voor technologie te laten werken wordt de leerkracht administratief ontzorgd en komt er ruimte vrij om de regie over het eigen onderwijsproces zelf weer meer in handen te nemen. De leerkracht dus terug aan het roer.

 

Kappen En Slijpen Met Digitale Ondersteuning 2

Meer weten

Wil je meer weten over e-content en hoe we dit in het GO! aanpakken en benaderen? Neem dan zeker eens een kijkje op GO! pro.

Een ander mooi voorbeeld uit het XR-netwerk vind je in het GO! atheneum van Maldegem, waar in het project The Green Goggles een applicatie ontwikkeld werd om leerlingen in VR te laten oefenen op het installeren van warmtepompen en zonnepanelen.

 

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.