Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Kies Kleur tegen Pesten: GO! ouders zet in op ouderbetrokkenheid

20 september 2024
Online banner van de campagne Kies Kleur Tegen Pesten schooljaar 24-25
Met de start van het schooljaar werd ook de campagne Kies Kleur tegen Pesten afgetrapt. Op 1 oktober zet GO! ouders mee de schouders onder een webinar over online pesten. Timothy Van Raemdonck, coördinator van vzw GO! ouders, legt uit waarom ouderbetrokkenheid essentieel is in de strijd tegen online pestgedrag.

Het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten zet zich al jaren in tegen pesten. Waar de campagne vroeger één week duurde tijdens de maand februari, lanceren ze vanaf dit jaar een jaarprogramma. “Een week tegen pesten is gewoonweg te kort om het probleem grondig aan te pakken,” zegt Timothy Van Raemdonck. “Pesten speelt het hele schooljaar door en vraagt om blijvende aandacht. Daarom organiseren we acties die leerlingen, ouders en schoolteams activeren. We richten ons op pesters, gepeste kinderen én omstaanders. Omstaanders worden vaak vergeten, maar zij kunnen een krachtig signaal geven aan zowel pesters als gepeste kinderen: dit kan niet, of wij steunen jou! Omstaanders vormen dan ook de sleutelfiguren in de campagne Kies Kleur tegen Pesten dit schooljaar.”

 

"Omstaanders worden vaak vergeten, maar zij kunnen een krachtig signaal geven aan zowel pesters als gepeste kinderen: dit kan niet, of wij steunen jou!"

Timothy Van Raemdonck, coördinator vzw GO! ouders

 

Foto Timothy

Webinar voor ouders

Een belangrijke actie van GO! ouders binnen de campagne Kies Kleur tegen Pesten is een gratis webinar over online pesten voor ouders van kinderen in het basis- en secundair onderwijs. Deze wordt op 1 oktober georganiseerd, samen met de verschillende Vlaamse ouderkoepels en gegeven door het collectief Veilig Online. Veilig online is een gedeeld initiatief van Child Focus en de Gezinsbond. Het doel van deze webinar is om ouders te ondersteunen in gesprekken met hun kinderen over online pesten. Hoe herken je cyberpesten? Hoe kan je het voorkomen? En welke tools en hulplijnen zijn er?

Hulpmiddelen rond (online) pesten

Timothy: “Als oudervereniging zijn we zelf geen experts als het gaat om antipestmaatregelen. Maar we kunnen wél bewustwording creëren en zoveel mogelijk informatie en handvatten geven waarmee ouders en schoolteams aan de slag kunnen. Naast de webinar bieden we ook belangrijke hulplijnen aan. Denk daarbij aan allesoverpesten.be waar je een speciale EDUbox ‘Online pesten ontrafeld — toolbox voor ouders’ kan terugvinden die ontwikkeld werd door VRT Educatie en waar we ook zelf aan meewerkten. Daarnaast is er Het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten met een schat aan informatie voor schoolteams en ouders. Ook op onze website, GO! ouders kan je een handige wegwijzer rond pesten voor ouders vinden.”

Ouders als eerste aanspreekpunt

Timothy benadrukt de rol van ouders bij het aanpakken van pestgedrag: “Je kind wordt er hoe dan ook mee geconfronteerd. Voor veel kinderen zijn ouders nog steeds het eerste meldpunt voor pestsituaties. Ouders weten vaak niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Je kind erkenning geven voor hoe lastig het is, bedanken voor het vertrouwen en op een gepaste manier actie ondernemen zodat je effectief een ondersteunende rol biedt, is niet makkelijk. En zeker niet online. Vergis je niet, ook online pesten begint vaak erg vroeg. Af en toe krijgen we vragen over online pestgedrag bij kinderen van rond de 10 jaar, die er bijvoorbeeld via een vals Facebookprofiel mee in contact komen.”

Over GO! ouders

GO! ouders is de ouderkoepel van het GO! en werkt voor alle ouders, ouderwerkingen en schoolteams. GO! ouders engageert zich mee voor Kies Kleur tegen Pesten, al is dit maar een deel van de volledige werking. “We zijn bijvoorbeeld ook gestart met een campagne om ouders warm te maken voor de schoolraden in het GO!. Eind oktober zijn er verkiezingen en we hopen dat zoveel mogelijk ouders zich kandidaat stellen. Ouderbetrokkenheid is belangrijk om de tandem tussen scholen en ouders goed te krijgen. Of dat nu gaat over pesten op school of andere drempels waarop je kind stuit, je kan ze alleen grondig aanpakken als ouders en scholen samenwerken. Want pas als je drempels samen aanpakt — thuis én op school — kan je die veilige omgeving voor je kind creëren waarnaar we allemaal verlangen," aldus Timothy.

Spreek ouders aan om deel te nemen aan de webinar

De webinar online pesten voor ouders gaat door op dinsdag 1 oktober 2024 van 20 tot 21u30. Inschrijven kan t.e.m. maandag 30 september.

Deel gerust dit artikel op de website of sociale media van jouw school om zoveel mogelijk ouders met dit interessante initiatief te bereiken!

Pagina delen

Webinar online pesten voor ouders

De webinar gaat door op dinsdag 1 oktober 2024 van 20 tot 21u30. Inschrijven kan t.e.m. maandag 30 september.

Schrijf je in

Heb je een vraag?

GO! ouders - 02 790 92 31

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.