Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
WAAROM EEN JAARVERSLAG WELZIJN?
Het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk wil enerzijds een samenvatting brengen van de preventiemaatregelen die het afgelopen jaar in de onderwijsinstellingen van het GO! werden getroffen. Anderzijds geeft het ook een statistisch beeld weer van alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het vlak van welzijn op het werk.
Bij het begin van elk boekjaar worden deze gegevens opgevraagd bij alle onderwijsinstellingen van het GO!. Het vraagt een inspanning om deze gegevens bij de houden en door te geven aan de coördinator binnen elke scholengroep. Aan iedereen die hieraan meewerkt, veel dank!
Het jaarverslag Welzijn is ook een van de beleidsinstrumenten om (nieuwe) preventiemaatregelen uit te werken.
De opmaak van een jaarverslag Welzijn is wettelijk verplicht en elke onderwijsinstelling dient het jaarverslag van zijn scholengroep in het preventieregister op te nemen of ernaar te verwijzen, bijvoorbeeld bij een doorlichting of een controle van een sociaal inspecteur. Het verslag kan op aanvraag – via de Contactpersoon Preventie en Bescherming of de directie – geraadpleegd worden.
ENKELE GRAFIEKEN
Ongevallen 2023
Aantal ongevallen in 2023 = 667
Verloren kalenderdagen 2023
Aantal verloren kalenderdagen = 16.174 (komt overeenkomt met 95 Full-Time Equivalenten FTE's)
Frequentiegraad 2023
Frequentiegraad = 16,07
De frequentiegraad is de verhouding van het totale aantal ongevallen op de arbeidsplaats met een volledige ongeschiktheid (van ten minste een dag) (of in het ergste geval de dood) tot gevolg, de dag van het ongeval niet meegerekend, tot het aantal uren blootstelling aan het risico, vermenigvuldigd met 1 000 000.
Voor de industrie (harde sector) ligt de frequentiegraad boven de 25. Sinds 2009 is de frequentiegraad in het GO! gedaald van 25 naar 16.
Werkelijke ernstgraad 2023
Werkelijke ernstgraad = 0,39 (# werkelijk verloren kalenderdagen x 1.000/ # arbeidsuren) - 0,39 dagen arbeidsongeschikt per 1.000 gewerkte uren.
Globale ernstgraad 2023
Globale ernstgraad = 0,40 (# werkelijk verloren kalenderdagen (incl. # dagen forfaitaire ongeschiktheid (blijvend ongeschiktheid en dodelijke ongevallen) x 1.000/ # arbeidsuren)
CONCLUSIE
We zien een dalende tendens voor alle parameters, wat erop wijst dat de inspanningen in de scholen en van de Gemeenschappelijke preventiedienst hun vruchten afwerpen!
Dit is het resultaat van het vele werk van alle onderwijsmedewerkers en de goede samenwerking tussen de verschillende partners. We willen deze trend verderzetten en hebben daarbij iedereen nodig.
VRAGEN?
Heb je vragen of bemerkingen over het jaarverslag Welzijn? Neem dan contact op met
- voor de de scholengroep: de bevoegde preventieadviseur vind je via deze link;
- voor de centrale administratieve diensten: Akin Yildiz (preventieadviseur van het dienstgebouw)