Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Het Sectoriaal Jaarverslag CLB 2023-2024 is gepubliceerd. Het brengt opnieuw enkele cruciale thema’s onder de aandacht. Schooluitval en mentale gezondheid vormen daarbij de rode draad. Een belangrijke uitdaging is om te proberen problemen voor te zijn door meer preventief en proactief te werken. Stefan Duyck geeft tekst en uitleg over het nieuwe jaarverslag. Stefan is verbonden aan het GO! CLB Deinze-Eeklo en is er halftijds directeur en halftijds kwaliteitscoördinator. Ook hij ziet dezelfde speerpunten dit jaar terugkomen.
Mentale gezondheid blijft een prioriteit
Stefan Duyck: “Klopt, die problematiek piekte in de coronaperiode, maar blijft sindsdien op een hoog niveau. Het is nog steeds een groter probleem dan voor de pandemie en verdient dus blijvende aandacht. Het CLB ziet meer interventies rond mentaal welzijn en langere begeleidingstrajecten. Heel positief is de samenwerking tussen CLB en eerstelijnspsychologen (ELP’s). Die kunnen vroeg ingrijpen en helpen om grotere problemen te voorkomen. Het CLB speelt een sleutelrol als draaischijf en bruggenbouwer tussen leerlingen, ouders en gespecialiseerde hulpverlening.”
Ook problematische afwezigheden blijven hoog
Stefan: “We merken een stijging in problematische afwezigheden en definitieve uitsluitingen. Dit is zorgwekkend, want schoolverzuim voorspelt vaak een ongekwalificeerde uitstroom. Vooral langdurig afwezige leerlingen lopen een hoger risico. De redenen hiervoor zijn heel divers: van persoonlijke problemen en een broze mentale gezondheid tot een moeilijke thuissituatie of een gebrek aan motivatie.”
~~~~~~
“HEEL POSITIEF IS DE SAMENWERKING TUSSEN CLB EN EERSTELIJNSPSYCHOLOGEN. DIE KUNNEN VROEG INGRIJPEN EN HELPEN OM GROTERE PROBLEMEN TE VOORKOMEN."
– Stefan Duyck
~~~~~~
Stefan: “Ons netoverstijgend initiatief ‘onderwijskiezer’ ontving al meer dan 20 miljoen bezoekers. Vele duizenden leerlingen en ouders vinden er informatie over hun studiekeuze. Ook zien we een stijging in het aantal ingevulde vragenlijsten. Dit helpt jongeren om bewustere keuzes te maken, wat op lange termijn de uitval kan verminderen.”
Digitale hulpmiddelen winnen dus aan belang?
Stefan: “Ja, want ook de CLB-chat blijft populair. Vorig jaar vonden meer dan 8.000 mensen via dit kanaal hun weg naar het CLB. De tevredenheidsscore is hoog en het feit dat de chat ook ’s avonds beschikbaar is, verlaagt de drempel. Dit toont aan dat digitale diensten steeds beter hun doelpubliek bereiken. Het geeft jongeren en ouders een laagdrempelige manier om hun vragen te stellen en hulp te zoeken, zonder dat ze meteen fysiek langs moeten komen.”
MEER INZETTEN OP PREVENTIE
Wat is volgens jou de grootste uitdaging van het CLB?
Stefan: “Meer preventief en proactief werken blijft een uitdaging. Hoe vroeger we ingrijpen, hoe beter. Daarom zetten we vaker klastrajecten op rond thema’s zoals zelfbeeld, sociale media en weerbaarheid. Dit helpt om leerlingen tijdig te ondersteunen en problemen in een vroeg stadium te detecteren.”
~~~~~~
“HOE VROEGER WE INGRIJPEN, HOE BETER. DAAROM ZETTEN WE VAKER KLASTRAJECTEN OP ROND THEMA'S ZOALS ZELFBEELD, SOCIALE MEDIA EN WEERBAARHEID."
– Stefan Duyck
~~~~~~
Stefan: “Zowel het nieuwe Vlaamse regeerakkoord als het GO! memorandum benadrukken gelijke onderwijskansen en het tegengaan van ongekwalificeerde uitstroom. Dit blijft de komende jaren een prioriteit in elk CLB. De impact van een sterke en toegankelijke begeleiding kan niet onderschat worden.”
Het CLB blijft zich inzetten om jongeren te ondersteunen bij onder meer schooluitval en mentale gezondheidsproblemen. Samenwerking met scholen en externe hulpverleners is essentieel om blijvende vooruitgang te boeken.
