Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Cultuur en Europese Instellingen in Brussel
De Italiaanse gasten, afkomstig uit diverse onderwijsinstellingen, zijnde CPIA1 uit Pisa, Prato, Siena en IISRICASOLI uit Siena, begonnen hun bezoek bij de hoofdzetel van het GO! in Brussel. De delegatie maakte kennis met de kernwaarden, aanpak en structuur van het Vlaamse onderwijs en de arbeidsmarktgerichte opleidingen in het kader van duaal leren. Nadien verkenden ze het rijke culturele erfgoed van Brussel en maakten ze kennis met de Europese instellingen, waarbij ze inzicht kregen in hoe deze bijdragen aan educatie en interculturele samenwerking.
Een duik in de praktijk in Mechelen en Lier
Op de GO! Crescendo CVO-campussen in Mechelen en Lier kregen de gasten een kijk achter de schermen met een bezoek aan de technische ateliers en de ateliers van ambachten en marokijnbewerker. Daarnaast maakten ze kennis met partnerorganisaties zoals de Leerwinkel Mechelen en het Agentschap Inburgering en Integratie. Deze samenwerkingen benadrukken immers de meerwaarde van een integrale aanpak in het volwassenenonderwijs.
Tijdens de uitwisseling werd er ook gesproken over online leren en het inzetten van digitale tools. De nieuwe GO! Academy website werd toegelicht, evenals het speciale aanbod vanGO! Crescendo CVO, zoals het behalen van een diploma secundair onderwijs en de themacursussen taal waarin cultuur een belangrijke rol speelt. Bovendien werd er in detail ingegaan op de kwaliteitsontwikkeling binnen het volwassenenonderwijs, die een belangrijke pijler vormt binnen de visie van GO! Crescendo CVO, want alle medewerkers zijn professionals die net als hun cursisten het beste van zichzelf willen geven.
Michele Campanini, adjunct-directeur van CPIA1 Siena, was onder de indruk van wat hij zag: "Dit model is inspirerend en biedt kansen die we in Italië niet kennen. Het ondersteunt nieuwkomers en helpt hen op weg naar de arbeidsmarkt. Jullie infrastructuur is indrukwekkend, met goed uitgeruste ateliers en ruime faciliteiten. Dat biedt cursisten ongekende mogelijkheden voor praktijkgericht leren."
Een ander opvallend aspect volgens Campanini was de eenvoud en efficiëntie van het administratieve proces voor cursisten: "De drempel is laag en de persoonlijke begeleiding maakt een groot verschil. Bij ons zijn opleidingen gratis, maar de soepele organisatie en de samenwerking met externe partners hier zijn voor mij een eye-opener."
Meteen ervaring opdoen in ateliers
Ook Nicolò Patrone, lesgever Italiaans aan de landbouwschool in Montalcino, Istituto Professionale Agrario di Montalcino, was enthousiast:
“De kansen die volwassen cursisten bij jullie krijgen zijn enorm”, vertelt hij. “De persoonlijke begeleiding en efficiëntie van jullie administratie zijn inspirerend. Wat me vooral opviel, is hoe goed de infrastructuur aansluit bij de behoeften van praktijkgerichte opleidingen. De ateliers bieden cursisten de mogelijkheid om meteen ervaring op te doen. Zulke faciliteiten missen wij helaas; daarvoor werken we samen met ondernemingen in onze regio.” In de Val D’Orcia, een regio bekend om de productie van wijn, olijfolie en kaas, leert Nicolò Patrone 14- tot 16-jarigen niet alleen Italiaans, maar ook praktische vaardigheden zoals administratie en marketing.
Volwassenenonderwijs voor een regio met veel mogelijkheden
Om in te spelen op de groeiende vraag naar goed opgeleide arbeidskrachten wil de landbouwschool ook avondonderwijs voor volwassenen aanbieden. “Ons doel is om uit te groeien tot een 'Agenzia Formativa': een gespecialiseerd centrum voor beroepsonderwijs, bijscholing en levenslang leren”, vertelt hij. “De nieuwe school komt in een regio met veel mogelijkheden, waar we jongeren en volwassenen willen ondersteunen. We richten ons op mensen die hun carrière in de sector willen opbouwen of een tweede kans in het onderwijs zoeken. Met passende beroepsopleidingen willen we inspelen op de specifieke behoeften en bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van deze bijzondere regio.”
Over landsgrenzen kijken
De dialoog die tot stand kwam dankzij deze Erasmus+ uitwisseling benadrukt hoe internationale samenwerking het volwassenenonderwijs kan verrijken. “Onderwijs slaat een brug tussen mensen, instellingen en visies”, aldus Marleen Mast, directeur van GO! Crescendo CVO. “Deze uitwisseling toont hoe waardevol het is om over landsgrenzen heen te kijken. Zo kunnen we van elkaar leren om het volwassenenonderwijs te positioneren als een krachtig middel voor inclusie en persoonlijke groei. Het toont hoe onderwijs grenzen overstijgt en levens verandert.”