Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Hoe GO! lyceum Aalst duurzaamheid in de praktijk brengt

29 september 2024
Leerlingen GO! Lyceum Aalst B
Leren over de wereld, er lessen uit trekken en ernaar handelen. Dat zit er allemaal in als je als school deelneemt aan Join For Water. GO! Erasmus De Pinte, GO! CLW-KTA Brugge en GO! lyceum Aalst haalden met succes de titel van WaterWijze school* door water niet alleen centraal te stellen in de lessen maar ook in de schoolwerking. Zowat de hele school werd erbij betrokken: de directie, zoveel mogelijk leerkrachten uit verschillende vakken en de leerlingen. Resultaat: iedereen wijzer wat water betreft. En de planeet vaart er wel bij.

(*) WaterWijze school

~~~~~~

Uit de drie waterwijze scholen koos een onschuldige hand op de redactie het voorbeeld uit Aalst om hier in de kijker te zetten. Hoe de twee andere scholen hun traject liepen kan je nalezen achter deze twee linken: 

EINDTERMEN DOOR DE LENS VAN WATER

Water is de bron van alle leven wordt wel eens gezegd. We kunnen als mens in elk geval niet zonder. Toch gaat de wereld er vaak heel slordig mee om. Join for Water is een ngo die daar verandering wil in brengen via workshops over en rond water. 

Een enthousiaste groep leerkrachten uit GO! lyceum Aalst denkt daar net zo over en ging het engagement aan om via de workshops van Join for Water de school en de leerlingen in het waterverhaal mee te krijgen. 

Om een en ander te integreren in de eindtermen verdiepten de leerkrachten zich in vaardigheden zoals systeemdenken, filosoferen, creatief denken en design thinking in de workshops van Join for Water. Van bij de start werd telkens nagedacht over hoe de eindtermen konden worden bereikt en hoe er een breed draagvlak kon worden gecreëerd om de watervoetafdruk van de school te verkleinen.

IEDEREEN MEEKRIJGEN: GA STAPSGEWIJS TEWERK

Een belangrijk aspect van het succes was het stapsgewijs betrekken van collega’s. Dit begon met een kerstfeestje met een vegetarisch aanbod en een fotobooth van Join For Water. Daarnaast werden de workshops uit het WaterWijze traject opengesteld voor alle geïnteresseerde collega’s. De trekkersleerkrachten deelden inspiratie met collega’s en stelden concrete vragen om bepaalde leerinhouden te integreren in verschillende vakken en jaren.

Diverse leerkrachten namen duurzaamheid en watergebruik op in hun lessen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Experimenten rond koralen (STEM – chemie)
  • De watervoetafdruk van kleding (aardrijkskunde)
  • Superette Wa(l)ter (aardrijkskunde)
  • Circulair denken (STEM)
  • Het boek over duurzaamheid “No Time” van Naomi Klein werd opgenomen in de leeslijst van Engels
  • De Edubox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst werd gebruikt in STEM-lessen om leerlingen een product te laten ontwerpen met aandacht voor de P’s (people, planet, profit), incl. duurzaam watergebruik.
  • Filmpjes maken over de wateruitdagingen op school in de jongerenuitwisseling ‘Jongeren verheffen hun stem voor water’ in de lessen STEM en burgerschap

Water wordt nu een jaarlijks terugkerend thema op school, waarbij het geïntegreerd wordt in verschillende jaren en vakken.

Infopaneel Over Watergebruik GO! Lyceum Aalst

MEER DAN LESGEVEN: ZICHTBARE WATERACTIES OP SCHOOL

Naast de lessen werden ook logistieke en beleidsmatige acties ondernomen, zoals:

  • Het afkoppelen van regenpijpen en leiden van het water naar het gras
  • Het aanleggen van een waterpoel
  • Het verspreiden van infographics op school
  • Het aanbieden van hervulbare waterflessen (Dopplers) aan leerlingen
  • Het organiseren van kledingruilacties door leerlingen
  • Het overleggen met de broodjeszaak om het vegetarisch aanbod uit te breiden
  • Het aankopen van duurzaam geproduceerd papier voor kopieën

HET ENGAGEMENT GAAT VERDER: JAARLIJKSE WERELDWATERDAG & SAMENWERKING MET DE STAD AALST

Twee jaar geleden nam de school op Wereldwaterdag al deel aan een actie van de stad Aalst. De jongeren brachten water naar bidons met infographics over de watervoetafdruk en bezochten het Waterhuis aan het stadhuis. De school zal nu jaarlijks een Wereldwaterdag organiseren voor de hele school op de laatste vrijdag voor de krokusvakantie.

Dit jaar wordt de periode rond Wereldwaterdag extra speciaal. De leerlingen zullen het toneelstuk For Rosa van Nic Balthasar bijwonen, dat draait om de overstromingen in Wallonië en de urgentie van klimaatactie. In februari 2025 staat er een interactieve Wereldwaterdag op het programma, waarbij leerlingen deelnemen aan verschillende activiteiten zoals filosofische gesprekken, experimenten en een stadsspel. Om dit breder uit te dragen en andere scholen te inspireren, werkt GO! lyceum Aalst ook nauw samen met de stad Aalst. Een mooi voorbeeld van actief burgerschap.

Infopaneel Waterweetjes C

Ook zin om mee te doen?

Scholen die interesse hebben om dit schooljaar in te stappen in het watertraject 'Word WaterWijze klas of school kunnen dat nog als ze rap zijn. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer info over het traject: Hier vind je meer over ‘Word een WaterWijze klas of school’.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.