Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Gratis seminarie: De Holocaust als uitgangspunt - Opleiding voor beginnende leerkrachten - Dialoog Vlaanderen - Wallonië'

21 november 2024

Op deze pagina

Seminarie De Holocaust Als Uitgangspunt
'De Holocaust als uitgangspunt' is een programma dat is ontworpen om leerkrachten samen te brengen uit gemeenschappen met een gedeelde negatieve geschiedenis of tegenstrijdige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Over dit programma wordt van 9 t.e.m. 11 december 2024 een gratis driedaags seminarie georganiseerd.

Van maandag 9 tot en met woensdag 11 december 2024 organiseert het MEMORIAL DE LA SHOAH (Parijs) met de steun van Stichting Auschwitz in het Fort van Breendonk een seminarie voor leraren met als titel 'De Holocaust als uitgangspunt - Opleiding voor beginnende leerkrachten - Dialoog Vlaanderen - Wallonië'.

Een interessante opleiding met lezingen van onder andere; Tal Bruttman, Laura Fontana, Joel Kotek, Nico Wouters (CEGESOMA), Ann-Katrien de Clippele en Isabelle Diependaele, Frederic Chahay, Bruno Boyer en Johan Puttemans. 

'De Holocaust als uitgangspunt' is een programma dat is ontworpen om leerkrachten samen te brengen uit gemeenschappen met een gedeelde negatieve geschiedenis of tegenstrijdige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Inschrijven via steven@euroclio.eu

Praktische Info

Waar en wanneer vindt het seminarie plaats?

Het seminarie start op maandag 9 december om 14 uur in Fort Breendonk en eindigt op woensdag 11 december om 17.30 uur. Het seminarie vindt plaats als er genoeg deelnemers uit zowel de Vlaamse Gemeenschap als de Federatie Wallonië-Brussel zijn.

Wat kun je verwachten?

Het programma bestaat voornamelijk uit educatieve workshops om leerkrachten praktische instrumenten aan te reiken om deze kennis aan hun leerlingen door te geven: gebruik van foto's en getuigenissen, verduidelijking van de terminologie gerelateerd aan de Holocaust.

Het seminarie omvat kwesties met betrekking tot antisemitisme en de Holocaust in België, maar ook naar hedendaagse issues, zoals de relatie tussen de verschillende taalgebieden, wederzijdse vooroordelen, en de conflicten in het Midden-Oosten, waaronder de oorlog tussen in Israel en Hamas. 

Alle sessies worden vertaald: van het Nederlands naar het Frans en omgekeerd.

Waar gaan de twee workshops van EuroClio over?

  • De eerste workshop van EuroClio gaat over het Contested Histories project (waar we inmiddels meer dan 100 cases uit de hele wereld hebben onderzocht) en in het bijzonder hoe je hier les over kunt geven.
  • De tweede workshop van EuroClio gaat over het project “Who were the victims of the National Socialists?” die ook door een team uit België is uitgevoerd (zie deze tutorial voor een indruk). De toolkit is vertaald in het Nederlands.

Wat kost het?

Deelname, inclusief lunch en diner, is gratis. De reis naar Fort Breendonk is wel op eigen kosten. Wil je ook overnachten? Dan biedt Mémorial de la Shoah een gedeelde tweepersoonskamer aan, die je eventueel zelf kunt upgraden.

Hoeveel plek is er? Hoe wordt de selectie gemaakt?

Er is plaats voor 40 deelnemers, waarvan EuroClio er 10 selecteert, Stichting Auschwitz ook 10 en de Federatie Wallonië-Brussel 20.

Hoe kun je je aanmelden? Hoe bevestig je je deelname?

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar steven@euroclio.eu. Je komt meteen te weten of er nog een gegarandeerde plek voor jou is. 

Wat als het niet lukt om het volledige seminarie bij te wonen?

In principe wordt voorrang gegeven aan leerkrachten die volledig aan het programma mee kunnen doen. Als dit niet het geval is, geef dit dan aan.

Kan je ook andere collega's uitnodigen?

Ja, dat kan.

Iets over de achtergrond van het project

“De Holocaust als uitgangspunt” is een project dat is ontworpen door Memorial de la Shoah om leerkrachten samen te brengen uit gemeenschappen met een gedeelde negatieve geschiedenis of tegenstrijdige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het idee is eenvoudig: de Holocaust gebruiken als een “startpunt” om hedendaagse historische verhalen beter te kunnen confronteren. De seminaries worden door heel Europa gegeven, met het doel om nieuwe bruggen te slaan tussen de gemeenschappen met een gedeeld verleden (en in dit geval ook een heden) en tevens om de wetenschappelijke methode weer centraal te stellen.
Dit is de eerste editie waaraan EuroClio ook als partner bijdraagt.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Jens Vermeersch - 02 790 95 98
Gwen Steenkiste - 0485 72 47 85

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.