Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

GO! MUDA lanceert 7e jaar voor ambitieus kunsttalent

6 mei 2025
Dansers In Zwarte Kledij Met Zilverkleurige Hoedjes Rh
Dieter Defurne en Stéphanie Dequin, coördinatoren dans en muziektheater in GO! MUDA Kunstsecundair in Evergem, verwelkomen al jarenlang ‘vervolmakingsstudenten’ die na het 6e jaar verder willen groeien. Tot nu toe sloten zij aan bij het 5e en 6e jaar. Maar vanaf volgend schooljaar krijgen ze een eigen programma: het 7e jaar dans of muziektheater.

In juni studeren de eerste leerlingen af na een volledig gemoderniseerd traject secundair onderwijs. Tijd voor een terugblik op de uitrol van de modernisering, maar ook een vooruitblik naar het 7e jaar ‘nieuwe stijl’ dat volgend schooljaar van start gaat. Deze week zoomen we in op het 7e jaar Bijzondere vorming dat leerlingen na het kunstsecundair onderwijs voorbereidt op hoger onderwijs.

Een eigen traject voor vervolmakingsstudenten

Dieter: “Tot nu toe werkten we met vervolmakingsjaren voor onze opleidingen Dans en Muziektheater. Officieel worden leerlingen dan ingeschreven in het 5e jaar om zo de derde graad opnieuw te doorlopen en hun diploma dans te behalen. In realiteit blijven de meeste leerlingen een jaar bij ons, doen ze dan audities en zijn ze weg … daar liepen we dus tegen onze limieten aan. Naar de buitenwereld toe was dit aanbod ook minder duidelijk. Daarnaast klopte de klasgroep niet voor deze leerlingen die vaak al ouder en matuurder zijn. Met het nieuwe 7e jaar hebben we een volwaardig en duidelijk traject: een eigen klasgroep, 28 lesuren per week en voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.”

Stéphanie: “In de praktijk moesten we leerlingen in het oude systeem op drie maanden tijd klaarstomen voor audities. Dat was intens voor henzelf en voor de leerkrachten. In het nieuwe 7e jaar kunnen we gericht op techniek werken van september tot december door het wegvallen van algemene vakken. In het tweede semester zetten we volop in op podiumervaring. Dat maakt een enorm verschil.”

~~~~~~

"LEERLINGEN MOETEN NIET 'AF' ZIJN ALS ZE HIER VERTREKKEN, ZE MOETEN KLAAR ZIJN VOOR DE VOLGENDE STAP."

— Dieter Defurne, coördinator dans in GO! MUDA

~~~~~~

Sterke voorbereiding op toelatingsproeven

Dieter: “Het 7e jaar is een extra jaar om te groeien en klaar te zijn voor het hoger kunstonderwijs. Voor onze eigen leerlingen en zijinstromers is dat enorm waardevol. Leerlingen moeten niet ‘af’ zijn als ze hier vertrekken, ze moeten klaar zijn voor de volgende stap.”

Toelatingsproef als toegangspoort

Om te starten in het 7e jaar Dans of Muziektheater aan GO! MUDA is er een toelatingsproef. Die zorgt ervoor dat de school nagenoeg kan garanderen dat leerlingen het traject succesvol kunnen doorlopen.

Dieter: “Tijdens de laatste audities zagen we veel leerlingen uit andere kunstsecundaire scholen, maar ook uit niet-kunstrichtingen met doorstroom- en dubbele finaliteit. De enige voorwaarde is dat ze al een OK4 op zak hebben ... en talent hebben natuurlijk.”

Grote Bonte Groep Dansers Rh

~~~~~~

IN HET ZEVENDE JAAR KUNNEN WE VERDER VERDIEPEN EN ENORM VEEL VOORUITGANG BOEKEN MET ONZE LEERLINGEN.

— Stéphanie Dequin, coördinator muziektheater in GO! MUDA

~~~~~~

Persoonlijke aanpak en kwalitatieve inhoud

Voor het 7e jaar blijft GO! MUDA trouw aan haar DNA: sterke, kwalitatieve inhoud, persoonlijke begeleiding en straffe gastdocenten.

Dieter: “Ook in het 7e jaar betrekken we toppers als gastdocenten. De ene is heel technisch, de andere werkt net rond improvisatie. Judith Dhondt (P.A.R.T.S) heeft bijvoorbeeld bij ons school gelopen en zij gaat 7e-jaarsstudenten begeleiden om eigen werk te creëren. Zo krijgen ze een eigen stem tijdens de opleiding. In het 7e jaar hebben leerlingen geen algemene vakken meer zoals Nederlands, wiskunde, Frans … dus kunnen we ons 100% focussen op de kunst.”

Stéphanie: “Ook individuele begeleiding blijft een grote troef: zang, piano … alles op maat van de leerling. In het 7e jaar kunnen we dat nog verder verdiepen en enorm veel vooruitgang boeken met onze leerlingen.”

Meer laatbloeiers, meer diversiteit?

Het profiel van de leerlingen verbreedt nu het 7e jaar eraan komt. Dieter: “We zien onder andere leerlingen die zich aanmelden omdat ze pas heel laat beslisten dat ze verder willen met dans.” Stéphanie vult aan: “Of jongeren die een passie hebben, maar zelf twijfelden of het eerst niet mochten studeren van hun ouders, en nu voelen: ik wil toch springen!”

Dieter: “Wat wel opvalt, is dat het nog altijd vooral kinderen uit de betere middenklasse zijn die zich inschrijven voor de toelatingsproeven. We maken nochtans breed reclame, dus het zou fijn zijn als we de instroom nog verder kunnen verbreden. We verwelkomen graag iedereen in onze opleiding.”

Nieuw 7e jaar nu al een succes

Het nieuwe concept van een 7e jaar Dans en Muziektheater trekt alleszins aan. Dieter: “Met dit specifieke curriculum kunnen we helder communiceren en dat loont: het aantal inschrijvingen voor de toelatingsproeven was nog nooit zo hoog. We kijken ernaar uit om met deze nieuwe lichting te starten!”

*****************************************************************************

Meer over het NIEUWE ZEVENDE JAAR vind je op GO! pro - 7e jaren secundair onderwijs  


*****************************************************************************

______

Foto's: Marta Majewsk

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.