Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

GO! Academy: online volwassenenonderwijs op maat

20 juni 2024
Vrouw Aan Laptop Op Vakantiebestemming Rh
Wie online volwassenenonderwijs zegt, zegt GO! Academy. “Onze nagelnieuwe website biedt cursisten een breed, toegankelijk en kwalitatief online cursusaanbod,” zegt projectcoördinator Willem Willems. “Eindelijk kan een Limburgse cursist zonder rompslomp een online opleiding van een West-Vlaams CVO volgen. En omgekeerd.”

“Qua online onderwijs is het volwassenenonderwijs van het GO! altijd een pionier geweest, zelfs vóór de COVID-crisis”, weet Willem Willems. Twee jaar lang werkte hij met de tien Centra voor Volwassenenonderwijs van het GO! aan GO! Academy, een innovatieve website met alle cursusinfo op maat. “Wat mensen aan opleidingen zoeken, heeft het volwassenenonderwijs geïnspireerd om gecombineerd onderwijs aan te bieden: lessen op school én vanop afstand. Het online onderwijs is intussen tot een volwaardige leervorm geëvolueerd.” 

Willem Niet Van De Fillem Rh

Grote behoefte aan een flexibel onderwijsaanbod

Er waren heel wat middelen nodig om de ambitieuze plannen rond GO! Academy te kunnen realiseren. Die kwamen uit Edusprong, een grootschalig project waarmee de Vlaamse overheid het volwassenenonderwijs een flinke impuls wilde geven na de coronacrisis. Willems: “De tien Centra van het Volwassenenonderwijs vroegen hiervoor projectmiddelen aan. Eerder werkten zij mee aan de regioscans die een aantal behoeften blootlegden. Samenwerking tussen de CVO’s was daar één van. De CVO’s zijn namelijk lokaal verankerd, wat goed en belangrijk is, maar dat maakt wel dat ze soms ieder apart het warm water uitvinden. Er is veel innovatie in elke regio, maar er zijn niet altijd voldoende bruggen tussen al die initiatieven. Daarnaast bleek er behoefte te zijn aan een flexibel onderwijsaanbod voor de cursisten van het online onderwijs. Ten slotte hadden we ook de ambitie om volledige certificaatsopleidingen in online onderwijs te kunnen inrichten, eerder dan slechts enkele modules van een opleiding.”

Leergemeenschappen brengen alle knowhow samen

“In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is GO! Academy geen elektronische leeromgeving”, gaat Willems verder. “Via GO! Academy verken je het volledige aanbod voor online onderwijs van de tien Centra voor Volwassenenonderwijs van het GO!. Wie flexibel online wil leren, vindt er een breed, gevarieerd en gepersonaliseerd aanbod. De aangeboden cursussen worden minstens 75 procent via afstandsonderwijs georganiseerd. Voordien communiceerde elk centrum binnen zijn eigen regio. Nu hebben cursisten toegang tot het aanbod in heel Vlaanderen. De tien centra werkten mee aan het design en de ontwikkeling van de website, dat is dus een gedeelde verantwoordelijkheid. Achter de schermen zijn teams actief. Dat zijn professionele gemeenschappen die mensen samenbrengen uit de verschillende centra die met online onderwijs bezig zijn en bijvoorbeeld online lesmateriaal ontwikkelen.”

Live online of zelfstandig online leren: beide kunnen

Of elke opleiding zich leent tot online onderwijs? Kun je langs die weg bijvoorbeeld ook lasser of siersmid worden? Willems: “Dat zal in de praktijk natuurlijk minder evident zijn, maar in principe leent elke opleiding zich in meer of mindere mate tot online onderwijs. Boekhoudkundig assistent, ondernemerschap of Spaans bijvoorbeeld lenen zich er perfect toe. Je hebt verschillende keuzes. Ofwel kies je voor ‘zelfstandig op eigen tempo leren’ waarbij je je leermomenten flexibel en naar eigen inzicht plant, ofwel kies je voor ‘live online leren’, waarbij je op vaste momenten les volgt vanop afstand. Dat is interessant voor wie van een vaste structuur houdt of moeite heeft met zelfdiscipline. Daarnaast kan je soms ook kiezen voor een combinatie van beide, of voor een cursus met een klein aandeel contactonderwijs in de klas. Sowieso is begeleiding door de leerkracht een pijler van ons volwassenenonderwijs, zelfs bij zelfstandige trajecten. De leerkracht volgt je leerproces en kan altijd tijd maken voor een feedbackgesprek. Dit engagement werd, samen met een reeks andere minimale kwaliteitseisen voor afstandsonderwijs, opgenomen in een charter. Dat werd opgesteld door een aantal experten uit onze CVO’s, in samenwerking met de PBD-GO!.”

Geen verwaterde versie van contactonderwijs

De meerwaarde van GO! Academy is ongetwijfeld groot voor cursisten met een mobiliteitsproblematiek, maar even goed voor mensen die weinig vrije tijd hebben of graag zelf hun leerproces aansturen. Willems: “Denk ook aan mensen die minder goede ervaringen hebben met het schoolsysteem en niet zo graag naar een klas gaan. We zien online onderwijs als een bijkomende leerweg van onderwijs. Het is dus geen substituut voor contactonderwijs, ook geen verwaterde versie ervan”

Op dit moment kan je via GO! Academy inschrijven voor meer dan 1000 cursussen. “Dit platform biedt de mogelijkheid aan de CVO’s om verder samen te werken rond het aanbieden van nicheopleidingen.” Op die manier verwacht Willems dat GO! Academy in de toekomst nog gevarieerder en completer wordt. “We proberen nieuwe en bestaande doelgroepen aan te spreken met de slogan ‘online leren, offline groeien: dat is het GO! Academy-effect.’ Ons platform is berekend op veel kliks, niemand hoeft zich dus in te houden om zich in te schrijven. (lacht)”

Kies je cursus

Ontdek alle online cursussen op www.goacademy.be.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Willem Willems - 02 790 93 45

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.