Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
PERSBERICHT 26 september 2024 Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Wereldwijd leven momenteel 55 miljoen mensen met dementie en dit aantal verdubbelt elke 20 jaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 40% van dementie kan worden voorkomen door preventie tussen de 40 en 75 jaar. Dit educatieve pakket werd ontwikkeld door Dr. Kasper Bormans -in afstemming met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het biedt een frisse kijk op een lang en gezond leven. Dit project kan in scholen minstens drie maanden worden ingezet, mogelijk zelfs een heel schooljaar en biedt veel handvatten voor eigen invulling. Het begint met een lesuur waarin de kinderen vier tekeningen maken en eindigt enkele maanden later met een lesuur waarin ze opnieuw vier tekeningen maken en klassikaal praten over ouder worden en dementie.
Dr. Kasper Bormans (KULeuven, Universiteit Maastricht) heeft jaren onderzoek gedaan naar het verhogen van de levenskwaliteit bij kwetsbare ouderen en ontdekte dat we veel kunnen leren van kinderen. Volgens Bormans: “Hun tekeningen laten zien hoe zij denken over ouderen. Door kleine positieve interventies kunnen we deze denkbeelden veranderen. Tijdens de Covid-pandemie bleek bijvoorbeeld dat de fysieke afstand tussen kinderen en ouderen ook een mentale kloof creëerde, maar door ontmoeting, communicatie en verbeelding kunnen we generaties weer dichter bij elkaar brengen.” :
“Vaak hebben we een negatief beeld van ouder worden, maar dat kunnen we veranderen. Door positieve interventies kunnen we de levenskwaliteit met 7,5 jaar verlengen. Dankzij deze interventies zullen deze tekeningen waarschijnlijk anders zijn, wat een hoopvol gegeven is.” zegt Kasper Bormans.
Ouder worden en dementie
Aan de hand van alle tekeningen kan er klassikaal een gesprek over ouder worden en dementie worden gevoerd. Dit is het ideale moment om meer uitleg te geven over dementie, niet alleen over hoeveel mensen wereldwijd dementie hebben, maar ook in België en misschien zelfs over hun opa of oma, buurman of buurvrouw. De leerkracht kan uitleggen wat dementie is, dat het nog niet te genezen is en hoe ermee om te gaan. Het is ook een goed moment om te peilen of kinderen in de klas een opa of oma hebben die dementie heeft en hoe zij daarmee omgaan. In de bijlage van het educatief pakket vindt de leerkracht informatie rond dementie, uitgelegd in de taal van lagere schoolkinderen van ongeveer 10 jaar.
Dit educatief pakket werd samengesteld door Dr. Kasper Bormans voor de sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Deze campagne heeft als doel het taboe rond dementie te doorbreken. Met deze campagne willen we het beeld dat de samenleving van dementie heeft, bijstellen door meer genuanceerd en met respect over mensen met dementie te communiceren. Een mens met dementie is een persoon met wensen, gevoelens en voorkeuren en met behoefte aan contact. Met de campagne willen we vooral de mens naar voor schuiven en niet zozeer de aandoening. De sensibiliseringscampagne vind je op de website 'www.onthoumens.be'.
Expertisecentra Dementie
De Expertisecentra Dementie streven naar een samenleving die met dementie kan omgaan zodat elke mens die met dementie te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt. Als partner van de Vlaamse overheid verbeteren we de kwaliteit van leven, wonen en zorg van mensen met dementie. We vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. We verbinden en versterken personen actief in de zorgsector. De Expertisecentra Dementie ontwikkelen en delen expertise via vorming, intervisie, coaching en advies. We beïnvloeden het beleid in functie van goede dementiezorg. We realiseren onze missie in samenwerking en co-creatie met partners. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie zijn erkend als partnerorganisaties binnen het woonzorgdecreet en worden door de Vlaamse overheid ondersteund.
Voor meer informatie contacteer Gisèle Vidts, communicatieverantwoordelijke Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, +32 484 36 57 84, gisele.vidts@dementie.be