Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Doel-TRICK: haal meer uit ChatGPT door effectieve AI-vragen te stellen

14 juni 2024
infographic_doel-trick
Begon je al vol verwachting te experimenteren met ChatGPT, maar was je teleurgesteld door het antwoord dat je kreeg? Had je het gevoel oneindig veel bijvragen te moeten stellen? Met het GO! Doel-TRICK-kader haal je veel sneller een bruikbaar resultaat!

We moeten eens praten over... praten met AI-chatbots. Artificiële intelligentie biedt best wel wat kansen voor onderwijs. Het kan bijvoorbeeld je job als onderwijsprofessional ondersteunen en je planlast verminderen. Een van de voorwaarden is wel dat je de kneepjes van effectieve vragen stellen aan chatbots onder de knie hebt. Je wil zo snel mogelijk resultaat waar je echt iets aan hebt, want wie heeft er nu zin en tijd voor eindeloze gesprekken met ChatGPT (wat trouwens ook een energie- en ecologische kost met zich meebrengt).

Prompt prompten 

Een prompt is de (tekstuele) opdracht die je een AI-bot geeft, waarop die bot vervolgens met een antwoord komt. Als je die opdracht van bij het begin goed formuleert, dan krijg je veel sneller een bruikbaar resultaat. Om je te ondersteunen bij dit prompten, ontwikkelde de PBD-GO! het Doel-TRICK-kader. Een soort stappenplan of een ultieme samenvatting van een heleboel tips en tricks om AI-bots doelgericht en efficiënt aan het werk te zetten. 

Recht op je doel af met Doel-TRICK 

Doel-TRICK staat voor Doelgerichtheid, Taakdefinitie, Rol, Inhoud, Contextualiseren en Kwaliteitscriteria. We kozen voor dit krachtig acroniem als ‘ezelsbruggetje’ om je te helpen in het opstellen van effectieve vragen of prompts. 

Volg je DOEL-TRICK bij je initiële opdracht of prompt voor een AI-chatbot, dan krijg je veel sneller kwaliteitsvolle output. Natuurlijk blijf jij de expert. Het is nog altijd een must om het verkregen resultaat kritisch te bekijken en te evalueren. Een uitgewerkt voorbeeld van hoe je Doel-TRICK kan gebruiken voor je AI-vraag of -opdracht, vind je hier

Thor Sissau, leraar en ICT-coördinator bij Stamina in Brugge: "Ik gebruik bijna dagelijks AI-taalmodellen en Doel-TRICK geeft me de juiste handvatten om de juiste informatie te verkrijgen. Door Doel-TRICK werk ik veel efficiënter."

Nog meer grip krijgen op AI 

Door gebruik te maken van artificiële intelligentie kan je zeker en vast tijd besparen, als je Doel-TRICK gebruikt en AI inzet voor vrij eenvoudig te automatiseren aspecten van je job. Zo heb je meer ruimte voor wat er werkelijk toe doet in je rol als leraar, directeur, beleidsmedewerker... Een rol die AI trouwens nooit zal kunnen overnemen, laat dat duidelijk zijn. 

Effectieve prompts kunnen schrijven, is slechts een van de randvoorwaarden om meer te halen uit AI in onderwijs. Wil je je verder verdiepen in de mogelijkheden en uitdagingen van artificiële intelligentie en de grondbeginselen van prompten? Volg dan een van deze vormingen uit het PBD-GO! professionaliseringsaanbod of neem een kijkje op de pagina Artificiële intelligentie (AI) van PBD-GO!.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Omgaan met agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe reageer je hierop?

30 juni 2024

Vormings- en begeleidingsaanbod voor het deeltijds kunstonderwijs

Ben je leraar in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding?

30 juni 2024

Laat jij je ook inspireren rond onderwijsloopbaanbegeleiding?

Op maandag 17 juni vormde een boeiende inspiratiedag het slotstuk van het project onderwijsloopbaanbegeleiding. Maar geen zorgen, PBD-GO!

30 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.