Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

De kijk van Koen: werk maken van sterke STEM

11 oktober 2024
Jongen en meisje werken in een schoolwerkplaats aan een elektrische installatie
Jonge mensen met een industriële opleiding zijn onmisbaar op de arbeidsmarkt. Daarom is het hoog tijd om de harde STEM-richtingen aantrekkelijker te maken voor jongeren, vindt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. Dat vraagt, naast financiële middelen, creativiteit en engagement, en die laatste twee heeft het GO! al in huis.

Beste GO! collega,

 

Samen met het leerlingenaantal stijgt het marktaandeel van het GO! licht. De minder sterke stijging dan verhoopt kunnen we aan het capaciteitstekort toeschrijven, want ook het aantal weigeringen neemt toe. Kijken we naar de richtingen, dan valt op dat natuurwetenschappen, humane wetenschappen, maatschappij en welzijn, en wiskunde-wetenschappen het populairst zijn in ons net. Veel moeizamer raken de klassen gevuld voor de harde STEM-richtingen. Nochtans leiden die richtingen jongeren op tot profielen die stuk voor stuk onmisbaar zijn op de arbeidsmarkt. Zonder valt onze maatschappij stil. We mogen dus spreken van een noodzaak om STEM, en in het bijzonder de industriële richtingen, aantrekkelijker te maken.

In zijn boek ‘Learning to Labour’ uit 1977 volgt de Britse sociale wetenschapper Paul Willis een groep jongens uit de Engelse arbeidersklasse van hun vakopleidingen naar een job in de fabriek. Willis schetst een rauwe en grauwe wereld die bijzonder hard oogt. Het boek is bijna een halve eeuw later nog altijd een toonaangevend werk in de onderwijssociologie, de onaantrekkelijke ruwheid is helaas ook nog altijd herkenbaar in heel wat praktijklokalen en ateliers van nu. Ook in GO! scholen is het contrast vaak groot met de maakindustrie van vandaag, met haar schone werkvloeren en hoogtechnologische apparatuur. Dat mogen we uiteraard de scholen niet verwijten, het ontbreekt hen aan de middelen om hieraan te verhelpen. Wel is het een goede reden om met de onderwijswereld en de beleidsmakers samen na te denken over hoe we de harde STEM-richtingen aantrekkelijker kunnen maken. Tegelijkertijd moeten we de genderstereotypering doorbreken, zodat deze richtingen ook op dat vlak diverser worden.

Het stemt hoopvol dat de nieuwe Vlaamse Regering de dubbele finaliteit en de arbeidsmarktfinaliteit wil opwaarderen. Ook kan het voordelen opleveren dat de minister van Onderwijs in deze regering ook minister van Werk is. Een sterkere link tussen onderwijs en de arbeidsmarkt is een logische voorwaarde om tot oplossingen te komen. Daarnaast zullen er investeringen nodig zijn. Niet alleen financiële middelen voor moderne schoolgebouwen, maar ook de inzet van creativiteit en engagement. Ik ben ervan overtuigd dat het GO! hiervoor de mensen in huis heeft. Laat dit een oproep zijn om jullie te laten horen, zodat we werk kunnen maken van een sterke STEM die de toets van hedendaagse industrie doorstaat.

 

Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.