Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

De kijk van Koen: sterk besturen doen we samen

17 maart 2025
Raderwerk Op Turkoois Rh
Onderwijskwaliteit is meer dan leerplichtonderwijs. Ook leerlingenbegeleiding, leersteun en volwassenenonderwijs zijn belangrijke onderdelen. Het GO! engageert zich om samen met de scholengroepen de CLB's, Leersteuncentra en CVO's de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om kansen waar te maken en hindernissen te overwinnen.

Beste GO! collega, 
 
Bij de verhoogde maatschappelijke aandacht voor onderwijskwaliteit is het leerplichtonderwijs een onvermijdelijk brandpunt. Onvermijdelijk, omdat het basisonderwijs en het secundair onderwijs het zichtbaarst zijn in onze samenleving en dus ook ruime aandacht krijgen van pers en politiek. Het is aan ons, als onderwijsverstrekker, om de blik te verbreden en beleid en media daarin mee te krijgen. Een sterke onderwijskwaliteit is een complex mechanisme met diverse onderdelen. Scholen, leerkrachten, directeurs, minimumdoelen, leerplannen en lesmateriaal zijn uiteraard belangrijk, maar bijvoorbeeld Centra voor Leerlingenbegeleiding, Leersteuncentra en Centra voor Volwassenenonderwijs zijn ook onmisbare tandwielen in het geheel. Deze instellingen ondersteunen de kwaliteit, garanderen mee gelijke onderwijskansen en bieden uitzicht op een leven lang leren. Drie elementen die vooropstaan in de visie van het Gemeenschapsonderwijs. 

Toch krijgen de CLB’s, Leersteuncentra en CVO’s van het GO! niet altijd de bekommernis en beleidsimpulsen die ze nodig hebben. Dat ligt grotendeels aan hun aard. Deze instellingen hebben vaak een scholengroepoverstijgende omvang. In tegenstelling tot de scholen behoren ze dus niet altijd aan één van de 26 scholengroepen van het GO! toe. Ze bedienen meerdere scholengroepen tegelijk, en soms ook andere onderwijsnetten. Daarnaast kennen de CLB’s, Leersteuncentra en CVO’s steeds meer, vaak gemeenschappelijke, uitdagingen. Er is een stijgende zorgvraag en uitbreiding van het takenpakket en ook een toenemende vraag naar tweedekansonderwijs. Samen met de grote instroom in de cursussen NT2 zorgt dit voor een verschuiving naar dagonderwijs in het volwassenenonderwijs. Omdat de CVO’s gebruik maken van lokalen in secundaire scholen, die al met krappe infrastructuur kampen, veroorzaakt dit spanningen. Ook ervaren zowel de CVO’s als de CLB’s en Leersteuncentra een sterke behoefte aan technologische innovatie, samenwerking en ondersteuning. 

Om tot duurzame oplossingen te komen, hebben de centrale diensten van het GO! samen met alle 26 scholengroepen de moeilijkheden en kansen van de scholengroepoverstijgende structuren in kaart gebracht. Ook hebben we samen voor elk van deze instellingen afzonderlijk de nodige governance uitgetekend, met de gepaste wijze van besturen, controle op het beleid en duidelijke gedragsregels. De volgende stap, die we heel binnenkort zullen zetten, is een gezamenlijke engagementsverklaring. Hiermee onderschrijven we als GO! het belang van CLB’s, Leersteuncentra en CVO’s in het geheel van de onderwijskwaliteit, en benadrukken we bovenal het belang van gedeeld eigenaarschap. Elk Centrum voor Leerlingenbegeleiding, elk Leersteuncentrum en elk Centrum voor Volwassenenonderwijs is van ons allen. Heel het Gemeenschapsonderwijs is begaan met de onderwijskwaliteit, dat betekent dat ook heel het net verantwoordelijkheid draagt voor ieder onderdeel ervan. 
 
Koen Pelleriaux 
Afgevaardigd bestuurder 

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.