Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

De kijk van Koen: samen kwaliteit van leermiddelen aanpakken

30 augustus 2024
Septemberboodschap 2024 Foto 600X400
In dit nieuwe schooljaar brengt het GO! de degelijkheid van leermiddelen in kaart. Op die manier vinden leerkrachten vlotter hun weg in het aanbod én versterken we de onderwijskwaliteit.

Beste GO! collega,

Een nieuw schooljaar is meteen ook een nieuwe kans om ons in te zetten voor alle leerlingen en cursisten van het GO!. Kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen is ook in schooljaar 2024-2025 onze missie.

Voor de zomervakantie hebben we als net stappen gezet om de onderwijskwaliteit te verbeteren. De sobere minimumdoelen van de overheid hebben we aangevuld met ambitieuze leerplannen voor de eerste graad secundair onderwijs. Deze week gaan alle secundaire scholen van het Gemeenschapsonderwijs daarmee van start.

Maar ambitieuze leerplannen zijn niets zonder aangepaste en kwaliteitsvolle leermiddelen. We moeten toegeven dat we op dit moment geen exact zicht hebben op de leermiddelen die onze leerlingen gebruiken, laat staan op de kwaliteit van de handboeken uit het ruime aanbod van uitgeverijen. Het GO! vertrouwt daarvoor op de inschatting van de leerkrachten.

Willen we de kwaliteit grondig aanpakken, dan is het in de eerste plaats noodzakelijk om de degelijkheid van leermiddelen in kaart te brengen. Dit najaar starten we met die kwaliteitscheck in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Handboeken leggen we naast de leerplannen van het GO! om eventuele hiaten in de leerstof op te sporen. Ook toetsen we elk leermiddel aan de vier criteria die de Kwaliteitsalliantie opstelde. Voldoet een handboek niet, dan gaan we in gesprek met de uitgeverij, of ontwikkelen we samen beter lesmateriaal.

Ook voor de kwaliteitscheck van de leermiddelen vertrouwen we op de inschatting van onze leerkrachten. Daarom hoop ik dat alle vakgroepen op onze vraag ingaan om mee hun schouders onder de eerste fase van dit project te zetten. Ik reken er ook op dat onze directeurs secundair onderwijs hun leerkrachten motiveren om de bevraging in te vullen.

Laten we dit als net samen aanpakken, zodat leraren vlotter hun weg vinden in het aanbod én we onze onderwijskwaliteit versterken.

Maak er een schitterend schooljaar van!

Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.