Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

De kijk van Koen: recept voor kwaliteitsvol praktijkgericht onderwijs

31 maart 2025
Koen In GO! Level X
Praktijkgericht onderwijs verdient meer aandacht, dat vindt ook het Gemeenschapsonderwijs. Daarom stelt het GO! een recept voor om de arbeidsmarktfinaliteit en de dubbele finaliteit in ons secundair onderwijs te versterken.

Beste GO! collega, 
 
Meer aandacht voor het belang van praktijkgericht onderwijs, dat vraagt VOKA in een nieuwe paper die de werkgeversorganisatie voorstelde in GO! Level X in Hasselt. Een terechte vraag, want de jongeren die we vandaag opleiden in onze arbeidsmarkgerichte finaliteit en dubbele finaliteit zijn onmisbaar voor de arbeidsmarkt van morgen. Samen met minister van Onderwijs Zuhal Demir en bedrijfsleider Ismaël Ben-Al-Lal mocht ik tijdens de voorstelling in Hasselt de vragen en bezorgdheden van de leerlingen beantwoorden. Het gaf me meteen de kans om de visie van het Gemeenschapsonderwijs op kwaliteitsvol arbeidsmarkgericht onderwijs nog eens uit te lichten.

Om meer talentvolle jongeren bewust te laten kiezen voor praktijkgericht onderwijs, zoals VOKA wil, zijn er verschillende recepten. Het GO! ziet een brede kwaliteitsinjectie, aangepaste infrastructuur en een vlotte wisselwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld als de voornaamste ingrediënten. 
We willen jongeren in de arbeidsmarktfinaliteit en dubbele finaliteit klaarstomen om een rol op te nemen in de bedrijfswereld, of om succesvol een hogere praktijkgerichte opleiding te starten. Hiervoor hebben ze kennis, technische bagage en ook de motivatie om een leven lang te leren nodig. Daarom moeten we de knapste koppen aantrekken om die leerlingen te begeleiden. Dat lukt alleen als we het lerarenstatuut aantrekkelijker maken. Werkbaar werk, flexibiliteit en ruimte voor professionalisering zijn daarbij essentieel. Zo kunnen we ook ervaren zijinstromers aantrekken en het systeem van gastleraren uitbreiden.

Het spreekt vanzelf dat hedendaagse en volledig uitgeruste schoolgebouwen het praktijkgericht onderwijs aantrekkelijker maken. Het contrast tussen de soms uitgeleefde praktijklokalen en de hypermoderne bedrijfsvloer waar leerlingen stage lopen en later aan de slag zullen gaan, is veel te groot. Sterk investeren in infrastructuur door de overheid is hoognodig, maar we rekenen ook op de bedrijfswereld om te kunnen inspelen op de snel veranderende technologieën en arbeidsmarkt. Het GO! ijvert bijvoorbeeld voor een vlottere toegang tot bedrijfsinfrastructuur, voor een soepelere omgang met uurroosters en voor het openstellen van de competentiecentra door de VDAB. Maar ook samenwerkingen met bedrijfsacademies en het stimuleren van hybride leeromgevingen zijn een deel van de oplossing. :

Voor een maximale wisselwerking met de bedrijfswereld kijkt het GO! verder dan infrastructuur. GO! scholen hebben de input uit bedrijven nodig om onze leerlingen innovaties en de vaardigheden van de toekomst bij te brengen. Daarnaast spelen bedrijven een belangrijke rol in het professionaliseren van leerkrachten. Regionale netwerken met bedrijven en sectoren kunnen voor die wisselwerking zorgen: leraren doen ervaring op in lokale bedrijven en specialisten uit die bedrijven delen hun expertise op de klasvloer. Intensiever samenwerken zal daarnaast leerplekken creëren en zo duaal leren stimuleren. Ook de Talentcenters van VOKA, die leerlingen helpen bij het maken van een studiekeuze, kunnen een waardevol instrument in de onderwijsloopbaan zijn, maar de keuze en de autonomie moet wel altijd bij de scholen blijven.

Ik ben ervan overtuigd dat het onderwijs en de bedrijfswereld samen voor kwaliteitsvoller en aantrekkelijker praktijkgericht onderwijs kunnen zorgen. Een minister die zowel Onderwijs als Werk onder haar hoede heeft, kan deze samenwerking alleen maar versnellen en versterken. Zodat jongeren in de toekomst de keuze voor een opleiding maken op basis van hun talent en enkel hun talent.  

Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.