Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

De kijk van Koen: krachtig instrument voor democratisch denken

15 september 2024
Leerkrachten Schouder Aan Schouder In Klas
Dit schooljaar rolt het GO! de interlevensbeschouwelijke dialoog uit over de hele derde graad van het secundair onderwijs. Deze invulling van het vak levensbeschouwing is een krachtig instrument om burgerschapszin en democratisch denken aan te wakkeren.

Beste GO! collega,

Met de interlevensbeschouwelijke dialoog heeft het Gemeenschapsonderwijs een krachtig instrument voor democratisch denken en burgerschap en tegen polarisering in handen. Dat schreef ik deze zomer uit in een stuk voor Sampol over onderwijs als zuurstof voor democratisch denken. Vorig schooljaar zijn in al onze scholengroepen teams van leraren levensbeschouwing van start gegaan met de interlevensbeschouwelijke dialoog in het vijfde jaar van het secundair onderwijs. Tijdens de drukbezochte professionaliseringsdagen was het enthousiasme om hier samen aan te werken duidelijk voelbaar.

Dit schooljaar zetten we een volgende stap. We rollen de interlevensbeschouwelijke dialoog uit naar de volledige derde graad van het secundair onderwijs. Omdat uit de professionaliseringsdagen naar voren kwam dat er nood is aan het uitwisselen van lesmateriaal en goede praktijken, richten we dit schooljaar een lerend netwerk op. Zo bevorderen we samen met onze leraren de kwaliteit van de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Tijdens het uur interlevensbeschouwelijke dialoog leren tieners elkaars levensbeschouwing en maatschappijvisie kennen, en ze leren ook vragen te stellen en standpunten te uiten met respect voor elkaars eigenheid. Zo werken we binnen onze scholen niet alleen aan kennisoverdracht, en doen onze 40.000 leraren meer dan de volgende generaties voorbereiden op de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs, ze wakkeren ook burgerschapszin aan. De samenwerking van de verschillende leerkrachten levensbeschouwing is een meerwaarde, al kan de praktische organisatie ervan een uitdaging zijn. Dank aan onze directies voor het organiseren, coördineren en faciliteren van vakwerkgroepen en vergaderingen.

Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.