Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

De kijk van Koen: kansen voor kwetsbare jongeren

19 mei 2024
Twee Jongens Met Smartphone In De Hand Zittend Op Speelplaats Rh
Een nieuw decreet laat toe dat het GO! onderwijs aanbiedt in de drie gemeenschapsinstellingen. Eindelijk, want het GO! was al lang vragende partij om deze kwetsbare jongeren de kans op een beloftevollere toekomst te bieden.

Beste GO! collega, 
  
Het nachtwerk van de laatste plenaire zitting van het Vlaams Parlement voor deze legislatuur resulteerde in een resem grote en minder grote beslissingen. Daardoor raakte de unanieme goedkeuring voor onderwijs in de gemeenschapsinstellingen wat bedolven en was er nauwelijks publieke aandacht voor. Nochtans is met de parlementaire goedkeuring een belangrijke horde genomen voor de drie gemeenschapsinstellingen, voor onze betrokken scholengroepen Fluxus, Impact en Scoop, en voor het GO! in het algemeen.

Maar het allerbelangrijkst is deze beslissing voor de jongeren die in de gemeenschapsinstellingen De Zande, De Kempen en De Grubbe verblijven. Eindelijk zullen zij het kwaliteitsvolle onderwijs krijgen dat elk kind verdient. Het woord ‘eindelijk’ is hier op zijn plaats, want het GO! was al langer vragende partij om onderwijs aan te bieden in de gemeenschapsinstellingen. Omdat dit past binnen onze visie op onderwijs als krachtige motor van emancipatie. Maar politieke hindernissen lagen in de weg.

Deze stap betekent niet dat we er al zijn. Er is nog een lange weg af te leggen. Met alle betrokken partijen moeten we nu heldere regels opstellen en duidelijke afspraken maken, opdat de overgang voor iedereen zo gunstig mogelijk verloopt. De mensen die elke dag fantastisch werk neerzetten in de instellingen zullen bijvoorbeeld de transitie van Welzijn naar Onderwijs maken. We rekenen op de Vlaamse overheid om deze onderhandelingen voorspoedig te laten verlopen. Het GO! mikt op 1 september 2025 om in de praktijk van start te gaan in de gemeenschapsinstellingen. Om ook deze kwetsbare jongeren de kans op een beloftevollere toekomst te geven. 
 
Koen Pelleriaux 
Afgevaardigd bestuurder 

Pagina delen

Heb je een vraag?

David Janssens - 02 790 95 25

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.