Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Beste GO! collega,
Bij haar aantreden in september had de Vlaamse Regering al duidelijk gemaakt dat ze de komende vijf jaar de hand op de knip zou houden. Tegenover investeringen zouden minstens evenveel bezuinigingen staan. Uit het programmadecreet dat de regering eind oktober goedkeurde blijkt dat ook het onderwijs niet gespaard blijft. Deze legislatuur wordt 40 procent van de werkingsmiddelen gedurende twee jaar niet geïndexeerd en gedurende drie jaar slechts voor de helft geïndexeerd. Enkel het basisonderwijs blijft gevrijwaard. Dit betekent dat onze secundaire scholen en scholen voor buitengewoon secundair onderwijs ongeveer 12 miljoen euro aan werkingsmiddelen zullen mislopen. Ook onze Centra voor Volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, de CLB’s, onderwijsinternaten en leersteuncentra delen in de klappen. De niet-indexatie wordt over alle domeinen doorgetrokken. Daardoor raakt ze ook de welzijnsvoorzieningen van het GO!. Deze besparing komt bovenop het zware verlies aan koopkracht dat onze scholen de voorbije jaren al hadden geleden. Dat is onaanvaardbaar.
Nemen we de begrotingstabel erbij dan blijkt dat eenzelfde besparing ook voor infrastructuur geldt, terwijl we al jaren aankaarten dat de middelen voor het onderhoud en de vernieuwing van onze schoolgebouwen lang niet volstaan. Door deze stille besparing verliest het GO! nog eens 21 miljoen euro aan infrastructuurmiddelen tegenover de stijging van de levensduurte. Het gevolg is dat het schoolpatrimonium, dat dringend aan vervanging of renovatie toe is, verder verkommert. Een jarenlang tekort aan middelen verhindert ons ook om onze schoolgebouwen duurzamer te maken en dus te voldoen aan de Europese klimaatambities. Duurzame schoolgebouwen verminderen bovendien de druk op de werkingsmiddelen, omdat de kosten voor energie aanzienlijk dalen. Een besparing op de infrastructuurmiddelen én op de werkingsmiddelen is daarom een regelrechte schande.
Minister van Onderwijs Zuhal Demir zegt dat tegenover deze besparing later gerichte investeringen zullen staan, zoals extra geld om betere computers te kopen en meer leerkrachten Nederlands voor de klas te krijgen. Investeringen op de klasvloer zijn altijd welkom, maar eerst besparen op ongekleurde werkingsmiddelen en ze later 'gericht' teruggeven, dat is het kleuren van middelen. In het regeerakkoord staat nochtans dat deze regering net het omgekeerde zal doen en scholen zelf zal laten beslissen over hoe ze hun middelen besteden. Dit ontkleuren van middelen zou wel een logische beleidsdaad zijn, want niemand kent de noden van een school beter dan de directeur.
We kunnen niet ontkennen dat het onderwijs in Vlaanderen de voorbije jaren aan kwaliteit heeft ingeboet. Iedereen in het GO! is overtuigd van de urgentie om die onderwijskwaliteit weer omhoog te stuwen. Dat vraagt creativiteit, dat vraagt mensen en dat vraagt middelen. Besparen op onderwijs zal heus geen positief effect op de kwaliteit hebben. Integendeel, besparen op onderwijs is besparen op de toekomst van onze samenleving.
Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder