Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Beste GO! collega,
De traditie wil dat enkele weken of maanden na een nieuw regeerakkoord elke minister van de Vlaamse Regering een beleidsnota voorlegt. In die nota’s staan per beleidsdomein verduidelijkingen en concrete uitwerkingen van het regeerakkoord, vaak met een tijdlijn of op zijn minst een indicatie van wanneer in de legislatuur een intentie ook effectief beleid zal worden.
De eerlijkheid wil dat we van de beleidsnota van de nieuwe minister van Onderwijs niet veel wijzer worden dan van het regeerakkoord. Dat betekent dat het GO! dezelfde bedenkingen heeft als bij dat regeerakkoord. Uiteraard zijn we meer dan tevreden met de blijvende aandacht voor onderwijskwaliteit. Als net nemen we zelf al verscheidene initiatieven om de onderwijskwaliteit te versterken. We werken dus graag samen met de overheid om dit proces te verstevigen en te versnellen. Evengoed maken we ons nog steeds zorgen over de aangekondigde ingrepen in de omkadering, waardoor de degressieve financiering en de minimumpakketten in het gedrang komen. Het blijft wachten op een concrete invulling van die voornemens. Ook is nog niet duidelijker geworden hoe de regering de vervanging van de levensbeschouwelijke vakken door de interlevensbeschouwelijke dialoog in heel het leerplichtonderwijs van het officieel onderwijs in de praktijk zal doorvoeren.
De logica wil dat oplossingen voor de grote zorgen in het onderwijs, zoals de onderwijskwaliteit en het aanhoudende lerarentekort, dezelfde randvoorwaarde hebben: een grondige herziening van het lerarenstatuut. Een loopbaanpact, zeg maar. Daarom zijn we teleurgesteld dat de beleidsnota niet meer duidelijkheid biedt over de in het regeerakkoord aangekondigde maatregelen rond de onderwijsloopbaan. Laat staan dat er een structureel kader voor een hedendaags personeelsstatuut is opgesteld. Een grote bezorgdheid is dat we geen zicht hebben op hoe de regering de aangekondigde bezuinigingen in het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs precies zal realiseren. Al wat we weten is dat er wordt gekeken naar het temperen van de groei in het secundair onderwijs en naar de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs. Dit vergroot de onzekerheid in het onderwijsveld aanzienlijk, zeker in combinatie met de berichten over een ongunstige aanpassing van het lerarenpensioen. Om die reden houden we ook de lopende federale regeringsonderhandelingen nauwlettend in het oog.
We mogen besluiten dat de overheid ons als onderwijsverstrekker - terecht - mobiliseert om de onderwijskwaliteit aan te pakken, maar dat diezelfde overheid tegelijkertijd besparingen doorvoert en maatregelen overweegt die de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep geen deugd zullen doen. En dat in tijden van lerarentekort. Dit alles maakt dat het GO! nog harder zal aandringen op een structureel overleg met de minister van Onderwijs, zoals dat ook in de voorgaande legislaturen plaatsvond. Om op die manier sneller zicht te krijgen op duidelijke maatregelen en om de belangen van onze meer dan duizend scholen en instellingen en meer dan 40.000 collega’s te behartigen.
Koen Pelleriaux
Afgevaardigd bestuurder