Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
'Ruimtevaarder'?
Deborah Van Humbeeck, directeur GO! CLB Brussel: “Ruimtevaarders zijn GO! leerlingen die geen toegang hebben tot onderwijs. Ze vallen uit, worden geschorst of vinden geen schoolplek. Met de Ruimtevaarders-tool van het GO! brengen we deze onzichtbare groep in kaart. Zo proberen we deze jongeren opnieuw een stem te geven en kunnen ze hopelijk terugkeren naar een klas.
Ik ben ontzettend trots dat deze tool binnen het GO! is ontwikkeld. Dankzij de verzamelde data kunnen we in gesprek gaan met scholen en scholengroepen om samen oplossingen te zoeken. Mijn hoop is dat deze tool ook in andere onderwijsnetten wordt uitgerold.”
“DANKZIJ DE VERZAMELDE DATA KUNNEN WE IN GESPREK GAAN MET SCHOLEN EN SCHOLENGROEPEN OM SAMEN OPLOSSINGEN TE ZOEKEN.”
— Deborah Van Humbeeck, directeur GO! CLB Brussel

Brusselse cijfers
Deborah: “Momenteel zijn er 57 ruimtevaarders geregistreerd. 47 van hen zitten thuis door capaciteitsproblemen. Vooral leerlingen in de dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit vallen uit de boot. Extra klassen en scholen zijn dringend nodig, zowel in het reguliere als in het buitengewoon onderwijs.”
“EXTRA KLASSEN EN SCHOLEN ZIJN DRINGEND NODIG, ZOWEL IN HET REGULIERE ALS IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS.”
— Deborah Van Humbeeck, directeur GO! CLB Brussel
In het basisonderwijs gaat het om vijf leerlingen: drie konden zich niet inschrijven, twee werden geweigerd omdat de draagkracht van de school werd overschreden. Het zijn leerlingen met grote ondersteuningsnoden waarvoor geen plaats is in het buitengewoon onderwijs. Reguliere scholen doen hun uiterste best om hen op te vangen, wat dit lage cijfer verklaart.”
Nood aan scholen met dubbele en arbeidsmarktgerichte finaliteit
Sindy Vandermeiren, maatschappelijk werker GO! CLB Brussel: “In onze job zien we dag in dag uit kinderen die uitvallen. Wij zien ze, voor ons zijn het geen nummers. Dan voel je het probleem pas echt. Je voelt de machteloosheid om geen schoolplek te vinden, zowel bij de ouders als bij de leerlingen.”
Zo is er een groeiende nood aan scholen en richtingen met dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit. Nu moeten vele Brusselse jongeren naar een andere stad om een geschikte studierichting te vinden. Of beslissen ze om in Brussel te blijven en een richting te kiezen die hen minder interesseert, wat hun motivatie ondermijnt. Ook in het buitengewoon onderwijs blijft het capaciteitsprobleem groot.”
“SCHOLEN DOEN HUN UITERSTE BEST, MAAR SOMS IS EXTRA INSTROOM NIET HAALBAAR, ZEKER NIET VOOR LEERLINGEN MET ONDERSTEUNINGSNODEN.”
— Sindy Vandermeiren, maatschappelijk werker GO! CLB Brussel

“Onze hoop is alleszins dat het aantal ruimtevaarders zal dalen. Volgend schooljaar opent er een nieuwe school met dubbele en arbeidsmarktgerichte finaliteit in Brussel. Dat zal verlichting brengen.”
Leerlingen zonder school worden steeds jonger
Deborah: “Wat me zorgen baart, is dat de leeftijd van ruimtevaarders daalt. Het capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs is nijpend, maar ook in het basisonderwijs en de kleuterklassen groeit de druk.
Zo zijn er kleuters met een beperking die bijvoorbeeld geen gevaar kunnen inschatten en baat zouden hebben bij een-op-eenbegeleiding. Scholen doen hun uiterste best, maar soms is extra instroom niet haalbaar, zeker niet voor leerlingen met grote ondersteuningsnoden. Er wordt onderzocht hoe zij beter geholpen kunnen worden.”
Wat brengt de toekomst?
Deborah: “Ruimtevaarder vormt vandaag een belangrijk beleidsinstrument. De verzamelde data worden gedeeld met het Lokaal Overlegplatform (LOP) en andere instanties om beleidsmaatregelen te stimuleren. We signaleren bij scholengroepen en de overheid waar het vastloopt. En wanneer we tegen muren aanlopen, schrijf ik het Departement Onderwijs en kabinetten aan. We houden ervan om constructief in gesprek te gaan om samen structurele oplossingen te vinden.
Ruimtevaarder is alleszins een prachtig initiatief, en ik kan het iedereen aanraden. Op dit moment brengt de tool in kaart welke leerlingen ‘rondzweven’, maar je kan nog niet aangeven wanneer iemand ‘geland’ is. Dat is een verbetering die we zeker willen laten doorvoeren.”
Met ons hart aan zet voor elke ket!
We blijven ons bij het GO! CLB Brussel voluit inzetten voor leerrecht van en leersteun voor élke leerling, ruimtevaarder of niet. Enkel zo kunnen we gelijke onderwijskansen garanderen. Onze slogan luidt niet voor niets: ‘Met ons hart aan zet voor elke ket!’
____________
Nog even iets over de naam van de tool 'Ruimtevaarder'
Ruimtevaarder verwijst naar een gelijknamig lied van het Gentse duo Kommil Foo dat gaat over een jongen die aan zijn meester Frank vertelt dat hij niet meer naar de klas komt.