Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

7e JAAR NIEUWE STIJL: Een extra jaar, een extra troef: 7e specialisatiejaren bij GO! De Prins

6 juni 2025
Leerlingen Houtbewerking 7E Jaar Rh
In juni studeren de eerste leerlingen af na een volledig gemoderniseerd traject so. Tijd om terug te blikken op de uitrol van de modernisering en vooruit te kijken naar het 7e jaar nieuwe stijl dat volgend schooljaar start. Deze week: de 7e specialisatiejaren die GO! De Prins in Diest organiseert i.s.m. het opleidings- en kenniscentrum Woodwize.

Vanaf volgend schooljaar biedt GO! De Prins in Diest een nieuw 7e specialisatiejaar Trappenmaker aan naast het 7e jaar Operator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines Duaal. Gunther Toelen, technisch adviseur-coördinator bij GO! De Prins, en Bart De Waele, sectorconsulent bij Woodwize, leggen uit welke meerwaarde deze specialisatiejaren bieden aan leerlingen én de houtsector. 

Wat is Woodwize?

Bart: “Woodwize is het opleidings- en kenniscentrum voor de Belgische houtsector. We werken rond verschillende pijlers, waaronder de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. We willen leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op een duurzame job in onze sector. Vanuit die rol hou ik de vinger aan de pols bij scholen zoals GO! De Prins in Diest.” 

Waarom een extra jaar na het 6e? 

Hoewel het niet verplicht is, biedt een 7e specialisatiejaar wel grote voordelen. Gunter: “We merken dat sommige leerlingen zich nog niet klaar voelen om te gaan werken. Anderen willen zich specialiseren, bijvoorbeeld in trappenbouw of het werken met CNC-gestuurde machines (CNC staat voor Computer Numerical Control, een benaming voor computergestuurde machines, red.). Die kans krijgen ze in dit extra jaar.” 
 
Ook voor de sector biedt een 7e jaar voordelen. Bart: “Het verhoogt de zelfstandigheid van jongeren, hun vakkennis en verantwoordelijkheidszin. Dat is essentieel voor de sector, want we kampen met een tekort aan goed opgeleide vakmensen.” 

~~~~~~

“DANKZIJ EEN 7e JAAR KOMEN LEERLINGEN BETER VOORBEREID OP DE WERKVLOER, WAT HUN KANSEN OP EEN DUURZAME TEWERKSTELLING AANZIENLIJK VERHOOGT.” 

— Gunther Toelen, technisch adviseur-coördinator bij GO! De Prins 

Foto Gunther Toelen Rh

Van leerling tot vakman in één jaar 

Elke school vult 7e specialisatiejaren anders in. Bij GO! De Prins kozen we onder andere voor een 7e specialisatiejaar trappenbouw. Dat is een vak apart en niet elk bedrijf heeft de tijd om het aan te leren. In dit jaar ligt de focus volledig op praktijk en specialisatie. Gunther: “Alle algemene vakken vallen weg. We bieden 12 uur stage per week aan, plus 16 uur praktijklessen. De leerlingen werken aan eigen projecten, coachen jongere leerlingen van de houttechniek en leren zelfstandig te denken en doen. Daarnaast kunnen leerlingen ook kiezen voor een duaal traject om zich verder te professionaliseren in CNC-gestuurde machines. Zij zijn 4 dagen op de werkplek en 1 dag op school. Dankzij een specialisatiejaar komen jongeren beter voorbereid op de werkvloer, wat hun kansen op een duurzame tewerkstelling aanzienlijk verhoogt.” 

Leerling 7E Jaar Houtbewerking GO! De Prins Atelier 2 Woodwize Rh

Meer vakkennis, minder knelpuntberoepen

Bart: “We hebben in de houtsector veel kwalitatieve knelpuntberoepen. Dat wil zeggen dat kandidaten onvoldoende beschikken over de bekwaamheden die werkgevers verwachten. Deze 7e specialisatiejaren bieden een stevige basis en een zachte overgang naar de arbeidsmarkt. Zo krijgen bedrijven jongeren met vakkennis die zelfstandig kunnen werken. Dat is een enorme troef.” 

~~~~~~

“WE HOREN VAAK VAN OUD-ZEVENDEJAARS DAT ZE GOED TERECHTGEKOMEN ZIJN EN SNELLER DOORGROEIEN OP DE WERKVLOER. DAT IS GEEN TOEVAL.” 

— Gunther Toelen, technisch adviseur-coördinator bij GO! De Prins 

Verhoogde verantwoordelijkheid 

Bart: “Een van de grootste troeven van een 7e specialisatiejaar is de persoonlijke groei die leerlingen doormaken. Ze nemen meer initiatief, krijgen verantwoordelijkheden en worden zelfstandiger — kwaliteiten die essentieel zijn op de arbeidsmarkt. 
 
Vroeger gingen jongeren werken op 14-jarige leeftijd. Onze samenleving is veranderd. Nu moeten we hen meer begeleiden naar volwassenheid en verantwoordelijkheid. De maturiteit die toeneemt tijdens zo’n 7e specialisatiejaar verhoogt hun kansen op een duurzame loopbaan in de houtsector.” 
 
Gunther kan dat beamen: “We horen vaak van oud-zevendejaars dat ze goed terechtgekomen zijn en sneller doorgroeien op de werkvloer. Dat is geen toeval.” 

Leerling 7E Jaar Houtbewerking GO! De Prins Atelier 3 Woodwize Rh

Een unieke samenwerking tussen school en sector 

Wat maakt een 7e jaar bij GO! De Prins nu zo bijzonder? Vooral de nieuwe manier van lesgeven en de nauwe samenwerking met Woodwize. 
 
Gunther: “We werken nu totaal anders dan vroeger. Klassen in de tweede en derde graad zijn afgeschaft. Alle leerlingen werken door elkaar in één atelier, ook de 7e-jaars. Zij ondersteunen voornamelijk de jongere leerlingen, en de leerkracht stelt zich op als coach. Dat model werkt.” 
 
Bart: “Vanuit Woodwize voorzien we voor scholen ook leermateriaal, e-learnings, filmpjes, nascholingen en tools om opleidingsplannen op te stellen. GO! De Prins omarmt deze ondersteuning voluit, wat voor een sterke samenwerking zorgt. Ze slagen erin als school om vorming en praktijk te laten samenvloeien. Jongeren nemen initiatief, groeien in zelfstandigheid en dat merken bedrijven.”

~~~~~~

“IK HOOP DAT ZOWEL LEERLINGEN ALS BEDRIJVEN BESEFFEN DAT EEN 7e SPECIALISATIEJAAR EEN WAARDEVOLLE INVESTERING IS IN DE TOEKOMST.” 

— Bart De Waele, sectorconsulent bij Woodwize 

Woodwize Bart De Waele Rh

Investeren in de toekomst 

Gunther: “Uiteraard is het als school niet altijd makkelijk om jongeren te motiveren voor een 7e specialisatiejaar, zeker als bedrijven hen al willen binnenhalen. Het is dus ook onze taak om bedrijven zélf te overtuigen dat het wachten loont. Want geloof me: daarna staan jongeren veel steviger in hun schoenen en kunnen ze meteen volwaardig meedraaien op de werkvloer.” 
 
Bart: “Absoluut. Ik hoop dat zowel leerlingen als bedrijven beseffen dat een 7e specialisatiejaar een waardevolle investering is in de toekomst.” 

*****************************************************************************

Meer over het NIEUWE ZEVENDE JAAR vind je op GO! pro - 7e jaren secundair onderwijs  


*****************************************************************************

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.