Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Veilig op sociale media


Enkele tips voor een veilig profiel:

1.

Denk na voor je informatie post. Ben je niet 100% zeker of de informatie die je post helemaal correct en in lijn met de privacy is? Weersta dan aan de drang om het te delen, maar zorg er eerst voor dat je 100% zekerheid hebt. Lees meer in de rubriek Privacy op sociale media.

2.

Gebruik de privacy-instellingen van sociale netwerksites. Niet alleen je persoonlijk profiel kan je zo beveiligen, ook de privacy-instellingen van de Twitteraccount of van de Facebookpagina van je school verdienen je aandacht. Hier kan je bijvoorbeeld bepalen wie berichten kan plaatsen op de tijdlijn van je pagina of welke informatie Twitter van jouw account mag bijhouden.

3.

Gebruik sterke wachtwoorden en hou ze geheim. 
  • Een sterk wachtwoord telt minstens 8 tekens en bestaat uit een combinatie van letters, cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen zoals @, € of ! Gebruik geen eigennaam of bestaand woord als wachtwoord. Deze zijn makkelijk te raden.
  • Schrijf de wachtwoorden niet op papier of verzamel ze niet in bijv. een Word-document dat je centraal opslaat. Gebruik eventueel een zogenaamde wachtwoordbeheerder (als smartphoneapplicatie of software) zoals https://keepass.info.
  • Verander je wachtwoord(en) regelmatig.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Zo vermijd je dat iemand die jouw wachtwoord te weten komt op al jouw accounts kan inloggen.

4.

Gebruik eventueel tweestapsverificatie voor inloggen op de sociale media-accounts. Hiermee voeg je een extra beveiligingsstap toe aan de account waardoor hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet genoeg meer hebben. Bij tweestapsverificatie heb je namelijk ook een unieke toegangscode nodig om in te kunnen loggen. Deze code wordt je bezorgd via sms of kan je ophalen uit een authenticatie-app op je smartphone (let wel: je moet dus steeds de telefoon of smartphone bij je hebben om te kunnen inloggen).

5.

Zorg voor een veilig toestel. Hackers kunnen immers de controle over je sociale media-accounts overnemen en aan de haal gaan met persoonlijke informatie. Beveilig daarom het toestel waarmee je de sociale media-accounts beheert: 
  • Installeer een virusscanner.
  • Gebruik enkel programma’s of applicaties die je vertrouwt. 
  • Ontvang je een bizarre link in een chatbericht of e-mail? Klik daar niet zomaar op, maar vraag de afzender of hij/zij deze link zelf heeft verstuurd. Zo vermijd je virussen.
  • Installeer updates. Dit is belangrijk omdat ieder programma of app wel een aantal zwakke punten heeft op gebied van veiligheid. Updates zorgen ervoor dat gekende veiligheidslekken gedicht worden. Een hacker kan achterhalen met welke versie je werkt en eventueel gekende veiligheidslekken in verouderde versies uitbuiten om zo toegang tot jouw toestel te krijgen. 

6.

Let op met publieke WIFI-netwerken. Gebruik deze idealiter nooit wanneer je de sociale media van je school beheert. Een persoon met een beetje computerkennis kan je toestel hacken omdat hij gemakkelijk met hetzelfde netwerk kan connecteren als datgene waar jij verbinding mee maakt. Op deze manier staat hij rechtstreeks in verbinding met jouw toestel en kan hij informatie verzamelen zoals de wachtwoorden die je intypt, de website die je bezoekt, enz… Wees daarom ook voorzichtig met vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden of vertrouwelijke berichten, als je via publieke WIFI-netwerken surft.

7.

Laat de computer nooit je wachtwoord onthouden en log uit wanneer je de computer die je gebruikt, verlaat om te voorkomen dat andere personen zo toegang krijgen tot jouw online profielen.

Jouw contactpersoon

Communicatie en kennisdeling

Netbrede ondersteuning en ontwikkeling

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel