Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Een leidraad voor onderwijsprofessionals in relationeel werken met jongvolwassenen en volwassenen
Als leraar, trajectbegeleider of hulpverlener werk je vaak met mensen in een kwetsbare positie. Onderzoek toont aan dat een warme, nabije relatie een cruciale bouwsteen is voor succesvolle begeleiding. Toch blijft de spanning tussen professionele afstand en menselijke nabijheid een terugkerend dilemma. Vaak wordt veiligheid gezocht in afstand, terwijl nabijheid net de sleutel kan zijn tot echte verbinding.
Het KEUVEL-kader biedt een houvast voor wie een persoonlijk-professionele relatie wil aangaan zonder zichzelf te verliezen. Het is een uitnodiging om ‘contact’ boven ‘contract’ te plaatsen, met ontmoeting, afstemming en verbinding als kernwaarden. Het kader helpt je om professioneel nabij te zijn, zonder je grenzen te verliezen.
Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe bouw je vertrouwen op zonder de zorgen van je leerlingen mee naar huis te nemen? Hoe blijf je betrokken zonder over je grenzen te gaan? En hoe evolueer je van strikte regels naar relationele begrenzing die helpt in plaats van belemmert?
Het KEUVEL-kader biedt geen pasklare antwoorden, maar wel richting. Het vraagt om een authentieke basishouding waarin je niet alleen je hoofd, maar ook je hart inzet. Het is een uitnodiging tot reflectie, tot het ontwikkelen van sociale reflexiviteit.
De bouwstenen van het KEUVEL-kader:
K – Kracht en kwetsbaarheid als kunst: durven tonen én erkennen van beide.
E – Eigen regie: werken vanuit een empowerende houding.
U – Uitnodigend en uniek: elke persoon is anders, elke relatie ook.
V – Veiligheid en verbinding: bouwen aan vertrouwen.
E – Empathie vanuit echtheid: oprecht luisteren en aanwezig zijn.
L – Liefdevol luisteren: zorgzaam en met aandacht aanwezig zijn.
Jouw verhaal telt – help ons de vorming afstemmen op jouw noden:
Binnen deze vorming rond relationeel werken met (jong)volwassenen willen we graag vertrekken vanuit wat er leeft bij jou als onderwijsprofessional of begeleider. Heb je een vraag, een ervaring of een situatie die je bezighoudt? Deel die gerust in deze forms. Jouw input helpt ons om de vorming zo relevant en praktijkgericht mogelijk te maken.
Na je inschrijving en wanneer de vorming dichter bij komt herinneren we je hier nog wel eens aan. Om je verhaal echt mee te kunnen integreren hebben we het graag voor 16 februari 2026.
Praktisch
maandag 16 maart 2026, van 9u30 tot 16u00
Deskundig keuvelen
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
Doelstellingen
Inzicht verwerven in de fundamenten van een nabije persoonlijk-professionele relatie.
Aan de hand van eigen casuïstiek worden de verschillende bouwstenen van het KEUVEL-kader toegepast.
Verkenning van de begrippen betrokkenheid/distantie: hierbij is het niet de bedoeling om concrete antwoorden te formuleren, maar wel om deelnemers te laten nadenken over deze thema’s door reflectie: dit is de weg naar sociale reflexiviteit.
Een aanzet geven in het relationeel begrenzen via helpende communicatie.
Extra informatie
Lesgever Greet Demesmaecker is ook auteur van het praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn, dus is je honger dringend, ben je hier mogelijk al wat mee.
Lesgever
Demesmaeker Greet
Greet Demesmaeker is praktijkgerichte orthopedagoog/ Master Special EducationalNeeds en geeft vorming aan professionals en een breder publiek. Als cognitief-gedragstherapeutische (wandel)coach en rouw- en verliesconsulent ondersteunt zij mensen in de zoektocht naar een kwaliteitsvol en waardegericht leven, met bijzondere aandacht voor personen in een kwetsbare positie. Verder is zij als lector/onderzoeker verbonden aan de opleiding Bachelor Orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen. Voordien stond ze 21 jaar als hulpverlener in het werkveld.