Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
In het strategisch plan GO! 2030 staat de ambitie naar minder hiërarchie en meer gedeelde verantwoordelijkheid binnen teams. Ook in het Ambitieplan dat begin 2025 gelanceerd werd, nemen gedeeld leiderschap, teamwerking en coachend leiderschap een belangrijke plaats in.
Coachende vaardigheden zijn een must voor jou als directeur. Je creëert op die manier een constructieve en performante samenwerking in jouw team. En laat ieders talent tot uiting komen. Of zoals het strategisch plan het verwoordt: “De GO! professionals werken in complementaire, multidisciplinaire teams en vullen vanuit een gedeeld leiderschap hun opdracht wendbaar in.”
Toch is het in onderwijs niet altijd evident om een coachende pet t.a.v. teamleden en collega’s op te zetten. Verschillende verwachtingen en gebeurtenissen duwen je als directeur vaak in bepaalde rollen. Collega’s staan ook niet altijd open voor coaching en begeleiding. Die openheid en bereidheid stimuleren vergt extra inspanningen.
Het meerdaags vormingstraject "Coachen doelbewust inzetten voor leidinggevenden" biedt directeurs een stevige basis om bewust en doelgericht coachende vaardigheden in te zetten en openingen te creëren waar dat eerst niet lukte in je team of met een collega. Zowel teamcoaching als 1-op-1 coaching komen ruim aan bod.
Meer specifiek krijg je in deze vorming antwoord op de volgende vragen:
Welke rollen kan je in je leidinggevende functie inzetten?
Waar kan je op inzetten om de effectiviteit van je gesprekken te vergroten?
Hoe faciliteer en voer je een veilig en open gesprekken waarin collega’s naar elkaar kunnen luisteren, feedback durven geven en van elkaar willen leren?
Hoe kan je veranderings- en ontwikkelingsprocessen begeleiden om zo de bereidheid en het engagement te vergroten?
Hoe ga je om met weerstand en reageer je adequater op spanningen door ze op een verbindende manier bespreekbaar te maken?
Een greep uit de feedback van deelnemers uit vorige edities:
- "Zeer goed uitgewerkte powerpoints, vele voorbeelden en oefenmomenten."
- "Heel fijne manier van lesgeven. De inhoud kwam aan een goed volgbaar tempo."
- "Superfijne, leerrijke, interessante opleiding."
- "Heel veel bijgeleerd dat ook zeer bruikbaar gaat zijn naar de toekomst."
- "Heel aangename lessen! Er is verbinding met de groep. Eerdere coachingsopleiding was eerder zweverig en/of mensen die teveel vanuit theorie spraken en de inhoud niet doorleefden. Dat was hier wel duidelijk merkbaar. Lesgever beheerst de leerstof en kan deze goed toepassen en overbrengen en aanleren aan een groep."
Praktisch
vrijdag 28 november 2025, van 9u30 tot 16u00
Module 1
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 23 januari 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 2
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 13 februari 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 3
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 13 maart 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 4
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
Doelstellingen
- Je weet welke rollen je kan inzetten als leidinggevende
- Je weet hoe je een veilig en open gesprek kan facilteren waarin collega's naar elkaar kunnen luisteren, feedback durven geven en van elkaar kunnen leren, waardoor de effectiviteit verhoogt.
- Je kan veranderings- en ontwikkelingsprocessen begeleiden om zo de bereidheid en het engagement te verhogen
- Je leert de basis om om te gaan met weerstand en hoe je adequater kan reageren op spanningen door ze op een verbindende manier bespreekbaar te maken.
Extra informatie
Voor de vormingsdagen die live doorgaan is er een broodje voorzien.
Werkmethode
De vorming bestaat uit vier modules, verspreid over enkele maanden. Dat komt neer op vier fysieke ontmoetingsmomenten, afgewisseld met vrijblijvende online intervisiemomenten.
Let op: de data voor de online intervisiemomenten zijn niet opgenomen in de kalender. Voor 2025-2026 zijn dit de data: 4/12/25 intervisie 1; 5/2/26 intervisie 2; 27/2/26 intervisie 3. Ze vinden online plaats van 9u.30 tot 12u.
Elke module bestaat telkens uit 3 fasen:
- In de leerfase (één volledige fysieke opleidingsdag per module) krijgen de deelnemers theoretische input vanuit onderbouwde kaders.
- Daarna maken de deelnemers de transfer naar de eigen context en gaat men het geleerde toepassen in de toepassingsfase.
- De derde fase binnen de opleiding (een halve dag per module) is de online terugkoppelingsfase. Hier maakt de lesgever de tijd om deelnemers te laten reflecteren op de eigen casussen en om te leren van elkaars ervaringen. Dit onderdeel is vrijblijvend.
Lesgever
Demaret Ilse
Ilse is als pedagogisch medewerker gespecialiseerd in thema's zoals coachen