Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
In het strategisch plan GO! 2030 staat de ambitie naar minder hiërarchie en meer gedeelde verantwoordelijkheid binnen multidisciplinaire en complementaire teams. Ook in het Ambitieplan dat begin 2025 gelanceerd werd, nemen gedeeld leiderschap en teamwerking een belangrijke plaats in.
Coachende vaardigheden dragen bij tot een constructieve en performante samenwerking binnen jouw team. Bovendien geeft het zuurstof aan de talenten van elk teamlid en is er ruimte voor verbondenheid, groei en wendbaarheid.
Toch is het in onderwijs niet altijd evident om een coachende pet t.a.v. teamleden en collega’s op te zetten, bovenop alle andere rollen waarin je door omstandigheden wordt geduwd. Collega’s staan ook niet altijd open voor coaching en begeleiding. Die openheid en bereidheid stimuleren in een team vergt extra inspanningen.
Het meerdaags vormingstraject "Coachen doelbewust inzetten" biedt jou als onderwijsprofessional een stevige basis om bewust en doelgericht coachende vaardigheden in te zetten in jouw team. Zowel teamcoaching als 1-op-1 coaching komen aan bod.
Meer specifiek krijg je in deze vorming antwoord op de volgende vragen:
Welke rollen kan je inzetten in je begeleidingstrajecten en welk mandaat krijg je hiervoor?
Waar kan je op inzetten om de effectiviteit van je begeleidingen te vergroten?
Hoe faciliteer en voer je veilige en open coachinggesprekken waarin collega’s naar elkaar kunnen luisteren, feedback durven geven en van elkaar willen leren?
Hoe kan je veranderings- en ontwikkelingsprocessen begeleiden om zo de bereidheid en het engagement te vergroten?
Hoe ga je om met weerstand en reageer je adequater op spanningen door ze op een verbindende manier bespreekbaar te maken?
- "Enthousiaste, eerlijke stijl met veel afwisseling in de oefeningen, filmpjes, enz.... Ik heb steeds geboeid zitten luisteren."
- "Lesgever was steeds heel enthousiast en gaf heel veel nuttige tips. Dit maakte het steeds heel interessant en leuk."
- "Sterke lesgever. Fijne afwisseling tussen theorie, praktijk, eigen inbreng in een hele fijne sfeer."
- "De interactie met de deelnemers was fijn en zorgde voor meerwaarde door de directe omzetting naar de praktijk waarbij soms ook dingen in vraag werden gesteld."
Praktisch
vrijdag 14 november 2025, van 9u30 tot 16u00
Module 1
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 16 januari 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 2
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 06 februari 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 3
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
vrijdag 06 maart 2026, van 9u30 tot 16u00
Module 4
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving
Doelstellingen
- Je maakt kennis met de verschillende rollen die je doelbewust in een begeleidingsopdracht kan inzetten en met de factoren die de effectiviteit van een begeleiding vergroten.
- Je beschikt over communicatieve vaardigheden om een constructief en veilig gesprek te faciliteren.
- Je maakt kennis met verschillende coachingsmethodieken om de bereidheid en het engagement bij collega’s te vergroten.
- Je beschikt over vaardigheden om collega’s in weerstand te coachen.
Extra informatie
De eerste vormingsdag vormt de basis voor de rest van het traject. Wie op deze eerste module niet aanwezig is, kan niet meer deelnemen aan de rest van het traject.
Broodjeslunch inbegrepen als de vorming plaatsvindt in het Huis van het GO!.
Voor leidinggevenden organiseren we een specifieke opleiding 'Coachen doelbewust inzetten voor leidinggevenden'.
Werkmethode
De vorming bestaat uit vier modules, verspreid over enkele maanden. Dat komt neer op vier fysieke ontmoetingsmomenten, afgewisseld met vrijblijvende online intervisiemomenten.
Let op: de data voor de online intervisiemomenten zijn niet opgenomen in bovenstaande kalender. Voor 2025-2026 zijn dit de data: 27/11/25 intervisie 1; 28/1/26 intervisie 2; 24/2/26 intervisie 3. Ze vinden online plaats van 9u.30 tot 12u.
Onderwijsprofessionals zoals ondersteuners, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren, …, die collega’s en/of teamleden begeleiden, gaan in een groep van maximaal 12, voor elkaar onbekende, deelnemers aan de slag.
Tijdens de modules krijg je theoretische input vanuit onderbouwde kaders. Daarna maak je de transfer naar jouw eigen context en pas je toe wat je geleerd hebt. Als terugkoppeling organiseren we na elke module een vrijblijvend intervisiemoment waar je met de andere deelnemers tijd krijgt om te reflecteren op de eigen casussen en om van elkaar te leren. Terwijl de intervisiemomenten vrijblijvend zijn, verwachten we bij de opleidingsdagen wel de aanwezigheid om een aanwezigheidsattest voor de ganse vorming te kunnen krijgen.
Lesgever
Demaret Ilse
Ilse is als pedagogisch medewerker gespecialiseerd in thema's zoals coachen