Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Kinderen en scholen uitgedaagd in kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang

Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en -Activiteiten): samen op weg naar kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang in de praktijk!

Studiedag- netwerkdag Nestling georganiseerd door GO! in samenwerking met externe partners

9 uur – 9.30 uur  Onthaal

Een warm welkom bij een tasje koffie om aan te komen en te focussen op een leerrijke dag in de knusse koffiebar op het gelijkvloers.

9.30 uur – 11 uur Samenwerking voor kwaliteitsvolle Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA)

Sara Schroé, stafmedewerker bij de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) legt uit hoe de VVSG steden en gemeenten ondersteunt bij hun samenwerking met basisscholen en andere partners om een kwaliteitsvol buitenschools opvang- en activiteitenaanbod (BOA) te realiseren.

Elke De Smet, directeur van basisschool De Klaver (scholengroep Gent GO!), vertelt hoe haar school samenwerkt met een lokale partner voor een kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang na school.

11 uur – 12.30 uur

BOA project GO! 4 Care: een praktijkverhaal over een kwaliteitsvolle samenwerking tussen onderwijs, buitenschoolse opvang en lokale overheid

Enkele GO! Scholen in Antwerpen participeerden vorig schooljaar al in die pilootprojecten. Dit schooljaar wordt het project nog meer uitgebreid met extra scholen die kunnen instappen. We brengen je graag het vervolgverhaal van GO!4Care waarbij 8 GO! scholen samen met een coördinator dagelijks inzetten op een sterke kwaliteitsvolle opvang en een leuke vrije tijd voor elk van hun leerlingen. 

Kind aan Zet is de Antwerpse invulling van het Vlaams decreet ‘Buitenschoolse opvang en activiteiten’ (BOA). 

Stad Antwerpen stippelt met alle betrokken partners een lokaal beleid uit: Kind aan Zet. Zoals de naam het zegt, staan in deze nieuwe werking de noden en de wensen van het kind centraal. Dat doen ze onder andere door aan de slag te gaan met pilootprojecten: zo kunnen ze samen met alle partners volop experimenteren, leren, evalueren en bijsturen. De pilootprojecten voor- en naschoolse opvang gaan over kwaliteit, toegankelijkheid en het creëren van een naschools activiteitenaanbod (al dan niet in samenwerking met partners). 

Toelichting door ondersteunende partnerorganisatie Mentes

Praktische informatie bij het namiddagaanbod

12.30 uur – 13.30 uur  Middagpauze en netwerking

13.30 uur – 15.30 uur 

Workshop 1: Medewerkersbeleid: Draagkracht en Motivatie Creëren (door ondersteuners Mentes BKO)

In deze workshop reflecteren we samen over de kunst van effectief medewerkersbeleid. Hoe ondersteun je draagkracht bij je medewerkers en zorg je ervoor dat zij zich écht betrokken voelen bij de organisatie? Hoe creëer je een omgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, waar er vertrouwen heerst en er initiatief en verantwoordelijkheid wordt genomen.

We reiken in deze workshop enkele praktische methodieken aan waarmee je nadien zelf met jouw team aan de slag kan.

Workshop 2: Vanuit Jouw Visie en Waarden in Gesprek met Partners (door ondersteuners Mentes BKO)

In deze workshop onderzoeken we hoe je vanuit jouw visie en waarden succesvol in gesprek kunt gaan met partners en tegelijkertijd een sterk netwerk kunt opbouwen die voor alle partners een win-win kan zijn . Of het nu gaat om samenwerkingen met lokale partners of het versterken van bestaande relaties, het begint allemaal bij een duidelijke visie en gedeelde waarden.

We reiken in deze workshop enkele praktische methodieken aan waarmee je nadien zelf met jouw team aan de slag kan.

Workshop 3: Toelichting onderzoek binnen GO Talk

 

Verder oefenen op Nederlands in de vrije tijd, hoeft niet saai te zijn! Wist je dat kinderen en jongeren heel wat taal kunnen opsteken en zich toch heerlijk kunnen amuseren?

De onderzoekers van Karel de Grote hogeschool vertellen je in deze workshop alles over ‘taalgericht spelen’. Taalgericht spelen is diepgaand inzetten op taalsteun in een activiteit die op een doordachte manier begeleid wordt en in een context die voeding geeft aan spel- en leerkansen voor deelnemers tussen 3 en 18 jaar oud. Tijdens de workshop duiken we in het kader van taalgericht spelen en lichten we toe hoe jij de inspiratiegids in jouw werk kan gebruiken! We bieden handige fiches aan om een team kennis te laten maken met het kader van ‘taalgericht spelen’ en in de inspiratiegids vind je ook 26 activiteitenfiches, die begeleiders van vrijetijdsaanbod direct kunnen uitvoeren.

Afsluitende beschouwingen en persoonlijke reflectie

Wat betekende deze studiedag voor jouw opvang? Wat neem je mee? Wat ga je onmiddellijk uitproberen? Waar heb je nog vragen over of ondersteuning bij nodig?

Help!

Waar kan je terecht bij vragen en voor ondersteuning? Je maakt kennis met het ondersteuningsaanbod vanuit de verschillende partnerschappen

Praktisch

1
vrijdag 22 november 2024, van 9u00 tot 15u30
Nestlingnetwerkdag BAO

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Registratie is reeds gesloten

Extra informatie

Bij inschrijven kan je je voorkeur van workshops opgeven. 

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.