Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Vlaggensysteem en Grenswijs: basissessie

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedragd en hoe reageer je hierop? Hoe werk je een beleid uit rond agressie, pesten én seksueel grensoverschrijdend gedrag? Volg deze vormingsdag en vind antwoorden op deze vragen. 

Basissessie Sensoa Vlaggensysteem: Inschatten van en reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de hand van het Sensoa Vlaggensysteem.  

Het Sensoa Vlaggensysteem is een methodiek om seksueel (grensoverschrijdend) gedrag in te schatten en gepast te reageren. Er wordt steeds vertrokken van een concrete casus. Het seksueel gedrag van de casus gaan we beoordelen aan de hand van 6 objectieve criteria.  Na de inschatting delen we het gedrag in in 4 categorieën, aangeduid met verschillende kleuren vlaggen. Bij elk type gedrag krijg je een aangepaste reactie voorgesteld en wordt er aangegeven wanneer je externe partijen moet betrekken. 

  • Het inschatten van seksueel grensoverschrijdend gedrag: wanneer is seksueel gedrag oké? Wanneer is seksueel gedrag niet oké?  
  • Wat is een gepaste reactie bij seksueel grensoverschrijdend gedrag?  

Basissessie Grenswijs: 

Elke plek waar jongeren of volwassenen samenkomen heeft een beleid rond seksualiteit en integriteit nodig. Grenswijs is de gratis online tool die je helpt om een beleid uit te werken rond agressie, pesten én seksueel grensoverschrijdend gedrag. In deze sessie ontvang je een introductie tot deze tool.

Praktisch

1
donderdag 17 oktober 2024, van 9u30 tot 12u30
Vlaggensysteem basissessie

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

2
donderdag 17 oktober 2024, van 13u30 tot 16u30
Grenswijs basissessie

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Schrijf je individueel in
Individuele prijs: €120

Doelstellingen

  • Deelnemers kunnen uitleggen wat het Sensoa Vlaggensysteem inhoudt en hoe het wordt gebruikt om seksueel grensoverschrijdend gedrag in te schatten en hierop te reageren.
  • Deelnemers leren de 6 objectieve criteria kennen die worden gebruikt om seksueel gedrag te beoordelen en kunnen deze criteria toepassen op concrete casussen.
  • Deelnemers kunnen seksueel gedrag indelen in de vier categorieën van het Vlaggensysteem en de bijbehorende kleurcodes correct gebruiken.
  • Deelnemers weten welke reacties passend zijn bij de verschillende categorieën van seksueel grensoverschrijdend gedrag en wanneer het noodzakelijk is om externe partijen te betrekken.
  • Deelnemers krijgen een overzicht van de Grenswijs-tool en begrijpen hoe deze kan helpen bij het opstellen van een beleid rond agressie, pesten, en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Extra informatie

Er wordt tijdens de middag een broodjeslunch voorzien.

Lesgever

Vandenbussche Bart

Bart Vandenbussche neemt zijn ervaring in de bijzondere jeugdzorg en als vormingswerker aan jongeren over relaties en seksualiteit graag mee in zijn vormingen. Hij vertrekt graag vanuit vragen uit de praktijk en koppelt die aan de inhoud.  

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.