Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Werken met rijke teksten in de klas

We nodigen je uit voor een nascholing over het werken met rijke teksten in het onderwijs!

Wat zijn rijke teksten?

  • Rijke teksten zijn authentieke teksten over levensechte, herkenbare thema’s.
  • Ze hebben een duidelijke structuur, origineel taalgebruik en een gevarieerde woordenschat. Deze teksten bevatten zowel frequent als minder frequent gebruikte woorden, signaal- en verbindingswoorden en de verschillende alinea’s en hoofdstukken vormen een inhoudelijk geheel.
  • De inhoud van een rijke tekst is gelaagd en handelt over een breed, universeel thema zoals vriendschap, oorlog of water. Deze thema’s sluiten idealiter aan bij de belevingswereld van leerlingen én bij wat relevant is voor jouw lessen.

Tijdens deze sessie willen we dat je een goed begrip krijgt van wat rijke teksten zijn en hoe je ze kunt herkennen. We zullen ons focussen op de tekstkenmerken van rijke teksten, zoals beschreven in de nieuwe leerplannen. Je leert hoe je geschikte teksten kunt selecteren via bijvoorbeeld de website rijketeksten.org. Het doel van deze website is om een selectie rijke teksten aan te bieden, maar de website wil leraren ook de handvatten aanbieden om zelf op zoek te naar rijke teksten.

Tools om te werken met rijke teksten worden aangeboden in verschillende fases: voor, tijdens en na het lezen, waarbij het activeren van voorkennis een belangrijke rol speelt. Tijdens de sessie moedigen we je aan om zelf op de website naar teksten te zoeken en met andere deelnemers te praten over de teksten die jij zou selecteren voor je leerlingen.

We zullen ook kijken naar de samenwerking met zaakvakken en praktijkvakken. Hierdoor kunnen rijke teksten breder en effectiever worden ingezet binnen het onderwijs.

Dagindeling:

- 9:30 - 10:00: Introductie, kennismaking en doelstellingen

- 10:00 - 10:30: Wat zijn rijke teksten en waarom zijn ze belangrijk?

- 10:30 - 11:30: Praktische sessie: zoeken en selecteren van rijke teksten

- 11:30 - 12:00: Samenwerking met andere vakken

- 12:00 - 12:30: Discussie en vragen

We hopen je daar te zien en samen te werken aan het verbeteren van ons onderwijs met behulp van rijke teksten!

Praktisch

1
woensdag 19 maart 2025, van 9u30 tot 12u30
Werken met rijke teksten in de klas

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Schrijf je individueel in
Individuele prijs: 0

Doelstellingen

  • Deelnemers kunnen de kenmerken van rijke teksten identificeren en begrijpen waarom deze belangrijk zijn voor het bevorderen van taalcompetentie en literaire ontwikkeling bij leerlingen.
  • Deelnemers kunnen effectief gebruikmaken van de website rijketeksten.org om geschikte rijke teksten te selecteren voor gebruik in hun eigen lessen.
  • Deelnemers kunnen strategieën identificeren om rijke teksten effectief te integreren in samenwerking met andere sleutelcompetenties.

Extra informatie

Brang een laptop (geen chromebook) mee naar deze vorming.

Lesgevers

Rijckaert Heleen

Heleen Rijckaert was tot 2020 leraar Nederlands in een technische school in grootstedelijke context en werkte daarna als lerarenopleider. Ze werkt nu rond onderwijs Nederlands in Nederland en Vlaanderen als beleidsadviseur bij de Taalunie en maakte deel uit van het team achter rijketeksten.org. Ze was daarnaast een van de oprichters en hoofdredacteuren van Fons, een tijdschrift voor didactiek Nederlands dat zich richt op alle onderwijsniveaus, van het kleuter- tot en met het hoger en volwassenenonderwijs.

Buelens Sien

Sien Buelens rondt momenteel de educatieve master als leerkracht Nederlands af en werkt daarnaast samen met Heleen Rijckaert voor de Nederlandse Taalunie aan het beleid rond onderwijs Nederlands in Nederland en Vlaanderen. Haar focus ligt op het project rijketeksten.org, een website waar voorbeelden van rijke teksten worden verzameld en gratis beschikbaar gesteld.

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.