Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

PBD-GO! appetAIser: Kansen voor artificiële intelligentie in onderwijs - inspiratie uit de vakgroep geografie als pionier bij UGent (webinar)

Als je denkt aan toepassingen van artificiële intelligentie, is geografie misschien niet het eerste wat in je opkomt. Toch is de vakgroep geografie pionier binnen de Universiteit Gent wat betreft AI in onderwijs en onderzoek. In dit webinar geeft prof. Van de Weghe een inkijk in kansen en randvoorwaarden die hij ziet voor gebruik van AI in onderwijs. De sessie is uiteraard interessant voor leraren aardrijkskunde, maar staat open voor iedereen die nieuwsgierig is naar en geprikkeld wordt door AI.

In dit inspirerend webinar krijg je eerst een korte introductie over GenAI (Generatieve AI) in het onderwijs en de relevantie van het onderwerp. Professor Van de Weghe maakt het snel concreet met specifieke voorbeelden van het gebruik van GenAI in het (aardrijkskunde)onderwijs, ondersteund door case studies en goede praktijken. De voordelen van GenAI in het onderwijs komen aan bod. Denk aan gepersonaliseerd samen leren, efficiëntie en tijdsbesparing, en verbeterde leerresultaten. Daarnaast krijg je ook een goed beeld van de uitdagingen en ethische overwegingen: privacy en gegevensbescherming, bias en eerlijkheid in GenAI en de veranderende rol van leraren.

Met kansen, uitdagingen en ethische overwegingen in het achterhoofd verkennen we het toekomstperspectief van GenAI in onderwijs. Hoe kan deze technologie het onderwijslandschap veranderen? Wat is de visie voor de toekomst? Tot slot geeft Prof. dr. Van de Weghe nog enkele aanbevelingen mee voor leraren en beleidsmakers.

Digitale voorkennis: dit webinar staat open voor zowel voor beginners als meer frequente gebruikers van AI

Deze sessie past binnen een reeks van webinars rond AI, de PBG-GO! appetAIsers, waarbij we van januari tot mei maandelijks inzoomen op een aspect van AI in onderwijs. 

Praktisch

1
vrijdag 28 maart 2025, van 11u00 tot 12u30
PBD-GO! appetAIser: Kansen voor AI in onderwijs: inspiratie uit de vakgroep geografie als pionier bij UGent (inspirerend webinar rond artificiële intelligentie)

Webinar

Schrijf je individueel in
Individuele prijs: €25

Doelstellingen

Na deze sessie kan ik:

  • De basisprincipes van GenAI en de verschillende technologieën die worden toegepast in het onderwijs uitleggen.
  • Specifieke voorbeelden van GenAI-toepassingen in het (aardrijkskunde)onderwijs identificeren en beschrijven.
  • De voordelen en uitdagingen van het integreren van GenAI in het onderwijs evalueren.
  • De ethische overwegingen rondom het gebruik van GenAI in het onderwijs begrijpen en hierover kritisch nadenken.
  • Praktische aanbevelingen doen voor het verantwoord gebruik van GenAI in de klas.

Lesgever

Van de Weghe Nico

Prof. dr. Nico Van de Weghe is professor GIScience (GIWetenschap) aan de Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent. GIWetenschap is een wetenschappelijke discipline op het snijvlak van informatica, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen, en houdt zich bezig met de studie van georuimtelijke informatie en hoe verschijnselen van de wereld opgeslagen, gevisualiseerd en geanalyseerd kunnen worden. GIWetenschap ligt aan de basis van GeoAI, dat als doel heeft machines te leren redeneren en ruimtelijk te analyseren zoals een mens. Sinds zijn doctoraatsonderzoek in 2004 heeft hij een brede interesse in kennisgebaseerde artificiële intelligentie. Zoals in alle gebieden gerelateerd aan AI, worden datagestuurde (data-driven AI) benaderingen steeds belangrijker in GeoAI. Daarom richt hij zich momenteel op onderzoek in zowel kennisgebaseerde als datagestuurde GeoAI. Als directeur van het GeoAI onderzoekscentrum (https://geoai.ugent.be/) verkent hij, samen met zijn collega’s de mogelijkheden om beide te combineren in hybride GeoAI. Hij heeft zijn onderzoek toegepast in een verschillende domeinen, waaronder diergedrag, criminologie, crowd-analyse, gezondheidszorg, mobiliteitsonderzoek, navigatie en sportanalyse.

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.