Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Veilig internet, preventietools & mediawijs beleid voor kinderen in het basisonderwijs

Kinderen en jongeren spenderen heel wat tijd online. E-safety en mediawijsheid zijn belangrijker dan ooit. In deze vorming neemt Childfocus je mee doorheen verschillende tools voor preventie m.b.t. online veiligheid en krijg je kapstokken voor een mediawijs beleid op school. De vorming staat open voor elke onderwijsprofessional in basisonderwijs die werk wil maken van mediawijsheid en e-safety op school: leerkrachten, leidinggevenden, leerlingbegeleiders, ICT-coördinatoren, …

In de voormiddag maak je kennis met tal van preventietools rond e-safety en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. Verder kom je ook meer te weten over wat Child Focus doet, met specifieke aandacht voor haar preventiewerk

De preventietools raken tal van e-safety thema’s aan:

  • online challenges
  • sexting
  • sextortion
  • grooming
  • veilig wachtwoord
  • cyberpesten

Tijdens het tweede deel van deze vorming maak je kennis met de beleidstool van Mediawijs. Die helpt jouw school in het opstellen van een mediawijs beleid.

  • Je verkent de mediawijze thema’s sexting en cyberpesten, je bespreekt de kernwaarden van de school en je ontdekt de eigen standpunten aan de hand van een casussenspel.
  • Je maakt kennis met de bouwstenen van een goed mediawijs beleid en bepaalt aan welke bouwstenen je als school wil werken.
  • Je doet een aanzet tot het formuleren van duidelijke beleidsteksten voor de bouwstenen. 

Praktisch

1
maandag 24 maart 2025, van 9u30 tot 16u00
Veilig internet, preventietools & mediawijs beleid voor kinderen in het basisonderwijs

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Schrijf je individueel in
Individuele prijs: €130

Doelstellingen

  1. Inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s.
  2. De pedagogische tools van Child Focus kennen in de klas om online veiligheid aan te kaarten en thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten.
  3. Weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan.
  4. Een mediawijs beleid kunnen (helpen) opstellen over sexting of cyberpesten: rekening houdend met de kernwaarden van je school, de noodzakelijke bouwstenen voor een goed beleid.

Lesgever

Van Belleghem Nancy

Nancy Van Belleghem werkt als project- en preventiemanager op de afdeling Preventie & Ontwikkeling bij Child Focus.

Naast haar jarenlange ervaring in het (buitengewoon) onderwijs, heeft zij ook expertise opgedaan als projectverantwoordelijke bij WAI-NOT, een website voor jongeren met een (mentale) beperking (deelproject van KlasCement & Digisprong). Nadien heeft zij als onderwijsondersteuner gewerkt voor het Onderwijscentrum Brussel, waar zij Nederlandstalige scholen begeleidde.

Bij Child Focus is Nancy verantwoordelijk voor enkele projecten waaronder de Clicksafe vormingen, Kidswebsite Sextoooh, menABLE, Whizzkids…

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.