Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Motiveren van kinderen en jongeren die herhaaldelijk mislukken.

In het onderwijs groeit het aantal leerlingen met motivatieproblemen en is het een grote uitdaging voor leerkrachten geworden om deze leerlingen te ondersteunen en te stimuleren in de aanpak van hun schoolse taken.

Wanneer leerlingen gemotiveerd zijn zorgt dat ervoor dat ze zich blijven inzetten ook bij minder leuk huiswerk of minder leuke toetsen.

Maar wanneer ze toch herhaaldelijk mislukken, gaan ze passieve en vermijdende copingstrategieën inzetten en een pessimistische attributiestijl gaan hanteren.

Het is belangrijk om hierop in te grijpen voor de cognitieve schema’s in het brein van kinderen en jongeren vastliggen.   

Met eenvoudige methodieken zorgen we ervoor dat onze leerlingen een soort reserve opbouwen, die hen niet alleen in staat stelt om met dagelijkse stress om te gaan, maar ook om moeilijke schoolse opdrachten en gebeurtenissen te doorstaan en te overwinnen. Op zijn beurt zorgt dit voor het gemotiveerde klasgroepen waarin het fijn is om les te geven.

Door de relatief korte, eenvoudige activiteiten en methodieken in deze sessie, kan je invloed uitoefenen op het welbevinden van de leerlingen en op hun studiemotivatie, studiesucces en intrapersoonlijke kwaliteiten.

Dat verhoogt niet alleen het welbevinden van je leerlingen, maar ook  dat van jezelf waardoor je iedere dag opnieuw met plezier kan lesgeven.

In deze sessie hanteer je inzichten uit de positieve psychologie. De gebruikte methodieken en  activiteiten hebben een sterk wetenschappelijke fundering en empirische basis. Ze worden gedoceerd aan het Centrum voor Positieve Psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania en de Stanford University. 

Doelstellingen

  • Je kent de werking van het brein van kinderen en (vroeg)adolescenten.
  • Je kent de uitgangspunten en methodische principes voor kinderen en jongeren met motivatieproblemen.
  • Je kan leerlingen bijstaan in het handhaven van een positieve gemoedstoestand tijdens negatieve gebeurtenissen en als dusdanig de (leer)prestatie positief te beïnvloeden.
  • Je hebt oog voor leerlingen die een negatieve motivatie hanteren en ontwikkelen en bent in staat deze om te zitten in een positieve.

Extra informatie

 Opgelet! Deze vorming bestaat in webinar OF fysieke versie

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Volg deze opleiding ook op een ander tijdstip

Motiveren van kinderen en jongeren die herhaaldelijk mislukken.

vrijdag 28 maart 2025, van 9u30 tot 16u00
€165
Meer informatie

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.