Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Aanvangsbegeleiding in het GO!

Voor startende leerkrachten in het GO! staat een uitgewerkt traject aanvangsbegeleiding klaar.  Starters wenden zich tot hun scholengroep om te weten te komen wie binnen de scholengroep de opleidingenreeks kan verzorgen.

Het traject biedt een reeks train-the-trainermodules aan voor lesgevers in de scholengroepen die op hun beurt de starters handvaten zullen geven om sneller en makkelijker de weg te vinden in de onderwijswereld en een doorgedreven professionalisering van de meest noodzakelijke competenties die leerkrachten in het begin van hun onderwijsloopbaan nodig hebben.

Train-the-trainer - Module 1: het PPGO: de waarde(n)volle eigenheid van het GO!

In deze module staan we gedurende een tweetal uren expliciet stil bij de waarden als leerkracht, en die van het GO! als waardegedreven onderwijsverstrekker.

  • Wat maakt het GO! anders dan andere?
  • Hoe pas jij daar als nieuwe kracht in en wat betekent dit naar toepassing op de klasvloer?

Train-the-trainer - Module 2: Klasmanagement

We gaan dieper in op een van de meest uitdagende en boeiende aspecten van de job als leerkracht. Leerkrachten steken vaak enorm veel tijd in het voorbereiden van de les. Het is dan ook belangrijk om te maken dat de klas goed geleid wordt om ervoor te zorgen dat de les kan slagen. We vertrekken hierbij vanuit sterk wetenschappelijk onderbouwde kaders over de ontwikkeling van adolescenten, en vooral good practices en tips & trucs die werken in de praktijk.

Train-the-trainer - Module 3: Vakspecifieke module

De starter krijgt de kans om via activerende werkvormen alle aspecten van het leerplan nog meer eigen te maken.

  • Wat zijn effectieve lesdoelen?
  • Hoe differentieer je vanuit je leerplan?
  • Hoe stel je een jaarplan op?
  • Hoe kan je het leren van de leerlingen zichtbaar maken?

Deze vragen en nog veel meer komen aan bod. Deze module bestaat uit twee opleidingsdagen: een eerste in de periode oktober-november, en een tweede in januari-februari. Wil een starter zich verder bekwamen in het eigen vakgebied, dan is het absoluut noodzakelijk om beide dagen te volgen.

Train-the-trainer - Module 4: Werken in het GO! (deel zelfstudie, deel live)

Deze module geeft een algemene oriëntatie in het onderwijs in Vlaanderen, met een specifieke focus op het GO!

  • Hoe ziet jouw loopbaan eruit?
  • Waar kan je terecht in de complexe wereld van de onderwijs?
  • Wat zijn je rechten en plichten?

Deze module bestaat uit 2 delen: een deel kan online gevolgd worden, een vervolg wordt gegeven door de lesgever in de scholengroep.