Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Morgen innoveren we samen

logo sandbox.pngMorgen maken we samen in het GO!. Dit idee is misschien wel dé kern van onze poolstervisie, GO! 2030. En om de krachten in ons net te bundelen en onze innovatiecultuur te versterken, kozen we voor een werkvorm die vrijheid maar ook veiligheid garandeert: de GO! sandbox

De sandbox is een veilige (digitale) ontwerp- en testomgeving waarin onze scholen en instellingen samen naar een oplossing kunnen zoeken voor een uitdagend probleem.

In de GO! sandbox proberen we tijdens een kortlopend traject van zo'n 6 tot 9 maanden - dus binnen een schooljaar - een concreet prototype uit te werken en te testen. Zo'n prototype kan een product of dienst zijn, of een bepaalde aanpak, die voor leerlingen en/of professionals een meerwaarde genereert en op termijn op te schalen is voor het hele net.  

Het schooljaar 2021-2022 is voor de GO! sandbox een pilootjaar en staat helemaal in het teken van intrapreneurship, ondernemerschap binnen de grenzen van de organisatie dus. 

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO! staat daar helemaal achter:
"De GO! Sandbox ligt helemaal in lijn met onze toekomstvisie GO! 2030. Niet veranderen om te veranderen, maar om kwaliteit voor iedereen te blijven realiseren. We willen de krachten bundelen, evalueren wat werkt, eventueel bijsturen en vervolgens de goede praktijken laten verspreiden naar andere scholen. Scholen kunnen ontzettend veel van mekaar leren en samen veel bereiken. Dat potentieel kunnen we nog veel sterker benutten."

Ontdek hoe we in de GO! sandbox (samen) leren innoveren: 

 


Een twintig collega's uit diverse scholen en instellingen kwam op 30 september 2021 een eerste keer samen. Ze leerden elkaar en hun uitdagingen beter kennen en vormden 3 schooloverstijgende teams, die zelfsturend op zoek gaan naar oplossingen voor evenveel probleemstellingen. 

Ze worden daarbij doorheen het traject (methodologisch) begeleid door collega's van de centrale diensten van het GO! en kunnen daarnaast advies krijgen van GO! experten op verschillende vlakken (bijvoorbeeld juridisch en pedagogisch-didactisch).

Eén van de deelnemers is Annelies Havermans, directeur van GO! secundair onderwijs A-Maze: 

"Bij A-Maze trachten we problemen steeds te zien als een opportuniteit om onszelf te verbeteren. Ik kijk ernaar uit om ook via de GO! Sandbox te kunnen sparren met collega's uit andere scholen die met gelijkaardige uitdagingen kampen en de handen in mekaar te slaan. Falen kan niet, we kunnen er altijd uit leren. Ik heb er zin in!"

De visie op ons onderwijs van de toekomst GO!2030 vormt de inspiratiebron voor de thema's waarrond gewerkt wordt. 

Zin om deze design teams beter te leren kennen?

Neem dan een kijkje via: piloot 21-22

Wil jij ook je innovatiespieren opwarmen? 

Volg onze videoreeks met experten en maak zo je eigen innovatieproces nog krachtiger.

Zelf goesting om in de sandbox te duiken? Dit kan sandbox voor jou betekenen:

  • Als deelnemende school sluit je aan bij een netwerk met andere innovatieve GO! sandboxscholen. Je werkt samen op een heel concrete manier aan innovatie én aan een oplossing voor een gedeelde uitdaging

  • Je wordt een koploper die anderen inspireert. 

  • Een prototype dat schaalbaar blijkt nemen we mee naar de GO! sandbox 2022-2023 waarbij we waar nodig ook met externe partners aan de slag gaan. De inspanningen van jouw sandboxteam bieden op termijn dus misschien antwoorden voor het hele net.

  • Je wordt ondersteund door de GO! sandbox die expertise aanbiedt in innovatieve werkvormen zoals service design thinking.

  • Sandboxteams kunnen ook advies vragen aan andere GO! diensten (bijvoorbeeld juridisch advies, advies bij monitoring en evaluatie, didactisch advies, enzovoort).

  • Uiteraard zullen de resultaten van de trajecten ook gedeeld worden via verschillende wegen. We zetten jouw ondernemerschap mee in de schijnwerpers en laten je schitteren. 
Hou de GO! communicatiekanalen in het oog voor de oproep naar deelnemers voor schooljaar 2022-2023.

Vragen of suggesties?

Eén adres: sandbox@g-o.be