Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Vlaamse leerlingen: sterke digitale vaardigheden, onvoldoende kritisch bewustzijn
Begin november kreeg Vlaanderen een mooi, eerste rapport over de computervaardigheden van leerlingen: we behoren tot de subtop wereldwijd (ICILS, 2023). Bijna 133.000 jongeren uit 34 landen vulden de ICILS-test in: een computervaardigheidstest die meet hoe goed je online informatie kan opzoeken, beoordelen en verwerken. Er klonk echter ook een duidelijk alarmsignaal: drie vierde van de Vlaamse jongeren geeft aan moeite te hebben om online kritisch te zijn. Dit haakt rechtstreeks in op SC4 (digitale competenties en mediawijsheid) en SC13 (leercompetenties met inbegrip van onderzoekscompetenties, innovatiedenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken, systeemdenken, informatieverwerking en samenwerken). We moeten hier dus verder en dringend mee aan de slag.
Zorg voor veilig online gedrag en mediawijsheid in de verschillende onderwijsniveaus
Een van de meest gekende partners in het onderwijslandschap met betrekking tot veilig online gedrag is Child Focus. Samen met hen werkte het GO! een vormingsaanbod uit voor basisonderwijs, secundair onderwijs en buitengewoon onderwijs.
Veilig internet, preventietools en mediawijs beleid voor kinderen in het basisonderwijs:
- Maandag 24 maart 2025, in het Huis van het GO!, Willebroekkaai 36, Brussel
- Meer informatie en inschrijven via deze link.
Veilig internet, preventietools en mediawijs beleid voor jongeren in het secundair onderwijs:
- Vrijdag 21 maart 2025 in het Huis van het GO!, Willebroekkaai 36, Brussel
- Meer informatie en inschrijven via deze link.
Veilig internet en preventietools voor kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs:
- Vrijdag 21 februari 2025 in het Huis van het GO!, Willebroekkaai 36, Brussel
- Meer informatie en inschrijven via deze link.
Iets voor jou?
De vormingen staan open voor elke onderwijsprofessional die werk wil maken van mediawijsheid en e-safety op school: leerkrachten, leidinggevenden, leerlingbegeleiders, ICT-coördinatoren...
Doelstellingen van deze vormingen
- De pedagogische preventiegereedschappen van Child Focus kennen in de klas om online veiligheid aan te kaarten en thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten te behandelen.
- Weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan.
- Inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s.
Extra aandachtspunten voor basis- en secundair onderwijs
Voor basis- en secundair onderwijs is aan de vorming een luik ‘mediawijs beleid op school’ toegevoegd. De beleidstool van Mediawijs helpt je school in het opstellen van een beleidsplan. Je verkent de mediawijze thema’s sexting en cyberpesten, bespreekt de kernwaarden van de school en ontdekt de eigen standpunten aan de hand van een casussenspel.
Extra aandachtspunten voor buitengewoon onderwijs
Bij de vorming voor buitengewoon onderwijs wordt extra tijd voorzien om stil te staan bij de materialen specifiek ontworpen voor de doelgroep zoals het online platform STAR +, de lesbundel ‘Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs’ en iRespect.
Honger naar meer?
Ontdek het volledige professionaliseringsaanbod rond digitalisering via Opleiding en vorming.